Pasientens helsetjeneste på nett

Tekst: Helse Sør-Øst / Oslo universitetssykehus

De offentlige sykehusene i Norge skal få nye nettsider. Det pasienter, pårørende og fagfolk har svart de trenger på nett bestemmer hvordan nettsidene skal se ut.  

Onsdag 6. april var det kick-off for prosjektet «Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten» i Helse Sør-Øst. Over 100 fagfolk og kommunikasjonsmedarbeidere fra hele regionen var samlet i auditoriet på Akershus universitetssykehus da startskuddet gikk.

Lyttet til målgruppene
Prosjektleder for «Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten», Marianne Braaten Andresen, fortalte hvordan prosjektgruppen jobbet for å finne fram til det rette konseptet: Under analysefasen identifiserte de rammebetingelser, sjekket besøksstatistikk på dagens nettsider og gjennomgikk ulike evalueringer av dagens nettsider. De gjennomførte også benchmarking mot fire store nettsteder i Norge og fem helsenettsteder i utlandet og analyserte trender på nett.

– Men det aller viktigste grepet vi gjorde var å rette mikrofonstativet mot 150 personer – pasienter, pårørende og fagfolk – gjennom 18 fokusgrupper, ni steder i landet, sa Braaten Andresen. Det prosjektgruppen fant var brukere som slet med å finne fram på helseforetakenes nettsider, og som ba prosjektgruppen prioritere informasjon som er relevant for pasienter og pårørende. Brukerne sa også klart i fra at de forventet å finne helhetlig informasjon om pasientløpet, uten at de trengte å kjenne til organiseringen og ansvarsdelingen mellom alle aktørene de måtte forholde seg til.

Løsningen ble å la all informasjon kretse rundt det brukerne er mest opptatt av: Sykdom og behandling. Sykdomsinformasjonen videreutvikles på helsenorge.no, mens behandlingssidene bygges opp på spesialisthelsetjenestens nettsteder. Konseptet balanserer mellom nasjonal og lokal informasjon og knytter de to universene sammen. Helseforetakene og regionene samarbeider om å utvikle felles informasjon om de ulike behandlingene som sykehusene tilbyr.

Lansering 1. november
Administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus hadde et tydelig budskap til forsamlingen: – Analysefasen viste at pasientene opplever internett som er en vesentlig del av sykehuset og behandlingen. Derfor er det en viktig jobb dere har foran dere nå. For å komme i mål til lansering, må fag og kommunikasjon samarbeide tett. Leger og sykepleiere må bidra med fagkunnskap og kvalitetssikring av innholdet. Kommunikasjonsmedarbeiderne må sørge for at brukerne finner det de leter etter og forstår det de leser, sa Lofthus.

Innen året er omme skal alle helseforetakene være over på ny, felles nettløsning. Helse Midt-Norge var pilotregion og alle helseforetakene der har lansert. Helse Nord er neste region som tar i bruk løsningen, deretter følger Helse Vest og til slutt Helse Sør-Øst med lansering 1. november.

Ny redaksjonsmodell for sykehusets nettsider
– Det arbeidet Oslo universitetssykehus skal i gang med er flere skritt i riktig retning på vei mot digitalisering av pasientens helsetjeneste, sier kommunikasjonsdirektør Annelene Foss Svingen.

Informasjon til pasienten, om sykdom og behandling er en sentral del i pasientbehandlingen, og med dette blir informasjon om behandlingen ved sykehuset mer synlig for pasient og pårørende.

For å sikre kvaliteten i etablering, utvikling og oppdatering av nettsidene, er vi nå opptatt av å få på plass en redaksjonsmodell internt hos oss som sikrer at fagpersoner kvalitetssikrer innholdet på nett, og at ansvaret for publiseringen samles på færre hender. Dette gjelder både fram til lansering 1. november og videre i vanlig drift, forteller Foss Svingen.

Se alle presentasjonene fra samlingen:

Les mer om prosjektet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: