Først i landet med akkreditering av pasientnær analysering

Avdeling for medisinsk biokjemi har, som den første i landet, blitt akkreditert av Norsk Akkreditering for pasientnær analysering (PNA) ved driftsseksjonen på Rikshospitalet. – Dette er et gjennombrudd for å heve kvaliteten på de mer enn 2,8 millioner analyseresultatene som årlig utføres av annet helsepersonell enn bioingeniører ved RH, sier Jens P Berg, avdelingsleder ved Avdeling for medisinsk biokjemi (MBK).  

I 1998 ble mange analyser ved MBK på Rikshospitalet akkreditert. I de senere årene har flere laboratorier ved OUS blitt akkreditert, og nå i 2016 er det kvaliteten på de pasientnære analysene som gir grunnlag for nok en akkreditering av tjenester ved sykehuset.

– For pasientene betyr akkrediteringen en forsikring om at rutiner og prosedyrer følges, noe som gir en trygg og god pasientbehandling. Pasientnær analysering (PNA) defineres som ”Prøvetaking og analysering i pasientnært område, innenfor sykehuset, men utført utenfor Avdeling for medisinsk biokjemi (MBK) eller annet sentralt laboratorium”. PNA utføres der hvor det er ekstra viktig å få raske prøvesvar for å sikre best mulig pasientbehandling. En viktig forutsetning for innføring av PNA er at kvaliteten på analysene er god nok til det formålet de skal brukes til.

Nybrottsarbeid

– Vår avdeling har det overordnede ansvaret for PNA-instrumenter og -opplæring, selv om PNA hovedsakelig utføres av annet helsepersonell enn bioingeniører, sier Berg. Det er utarbeidet en Nivå 1 prosedyre for kvalitetssikring av PNA (dok-id 29528) som gjelder for hele OUS. Denne har til hensikt å opplyse om ansvarsforhold vedrørende igangsetting og kvalitetssikring av PNA ved OUS.

Avdelingen har utført et nybrottsarbeid innenfor akkreditering og kvalitetssikring. Det er satt søkelyset på en analysevirksomhet som utføres av flere grupper av helsepersonell, og resultater fra PNA står sentralt i behandlingen av de mest kritisk syke som er innlagt på sykehuset (for eksempel resultater fra blodgassanalyser).

– Vi er nå akkreditert i henhold til to europeiske standarder, forteller Olga Kristin Hultgren, rådgiver og PNA-koordinator i OUS med fagansvar ved Rikshospitalet. Det er analysene målt med «blodgassinstrument» (ABL) og glukose målt med Accu-Chek Inform II som er akkreditert, og i 2015 ble det overført mer enn 2,8 mill analyseresultater fra PNA til DIPS.

Hever kvaliteten
Målsetning for pasientnær analysering i OUS er at kvalitetssikringen skal være god når det gjelder innkjøp av utstyr og validering av analysemetode, opplæring, kvalitetskontroll, vedlikehold, sporbarhet og online-overføring til elektronisk pasientjournal (EPJ) samt at ansvarlige bioingeniører har et godt samarbeid med de kliniske avdelinger.

For å få på plass akkrediteringen, har MBK jobbet med å implementere gode og brukertilpassede prosedyrer som må følges. Disse prosedyrene har til hensikt å veilede den enkelte bruker/operatør av PNA om utførelse og kvalitetssikring.

– Vi har arbeidet med å få til god kommunikasjon med alle kliniske enheter som utfører PNA. I dette arbeidet er vi helt avhengige av tverrfaglig samarbeid og gode rutiner for opplæring. Vi tilbyr nå også kurs i PNA via Læringsportalen, sier Hultgren.

Rådgiver og PNA-koordinator Hultgren har det overordnede og koordinerende ansvar for kvalitetssikringen av PNA i OUS for fagområder som MBK dekker.  Alle kliniske avdelinger og enheter som eier PNA-utstyr og/eller ønsker nytt PNA-utstyr skal følge nivå 1 prosedyren.

Kvalitetskontroll, sporbarhet og lagring av analysedata
Alle instrumenter som brukes til å måle biokjemiske analyser må kontrolleres regelmessig. Dette utføres av MBK eller operatører på avdelingen som benytter PNA-utstyr. MBK sørger for system for overvåking av kontrollresultatene.

Resultat fra PNA-instrumenter skal registreres i pasientjournalen. IT-løsninger for overføring av informasjon om pasient- og bruker ID, tidspunkt for prøvetaking og svarutgivelse, måleresultater, instrument etc. til pasientens elektroniske journal (EPJ) er en viktig del av kvalitetssikringen av PNA.

Alle nye PNA-instrumenter i OUS bør kobles online slik at svar overføres til EPJ i sanntid hvis operatøren skanner inn pasientens 11-sifrede fødselsnummer.

– Det at vi er akkreditert for PNA ved RH er ikke bare av direkte betydning for pasientene her. Vi håper at man også ved de andre lokalisasjonene i OUS, og ellers i landet, kan benytte seg av vår kunnskap for framtidig akkreditering av pasientnær analysering, avslutter Hultgren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: