Gro Nylander utnevnt til Kommandør av St. Olavs orden

Tirsdag 26. april ble Gro Nylander utnevnt til Kommandør av St. Olavs orden for hennes arbeid og fremragende innsats for folkehelsen, både nasjonalt og internasjonalt.

GroNylander_landskap
Gro Nylander er utnevnt til Kommandør av St. Olavs orden.

Hennes arbeid for amming og arbeid mot røyking under svangerskapet ble spesielt fremhevet. Som leder for Nasjonal kompetansetjeneste for amming jobbet hun med prosjektet Mor-Barn Vennlig Initiativ som nå er blitt norsk standard. Hun har også sittet i arbeidsgruppen som har laget Helsedirektoratets nye Retningslinjer for barselomsorgen og vært en pådriver for en mer naturlig og human barselomsorg, med tett kontakt mor-barn fra første øyeblikk, også ved keisersnitt.

 

Gro Nylander har jobbet ved sykehuset helt siden 1984. Allerede i 1985 viste hun seg som en foregangskvinne innen amming. På den tiden fikk de fleste nyfødte sukkervann like etter fødselen. Nylander stilte spørsmål om dette var gunstig for ammingen. Hun foretok en undersøkelse av 400 mor-barn par og kunne vise at å sløyfe sukkervannet førte til en bedring av ammingen. Dette førte til endring av rutinene ved norske sykehus og til nasjonale og internasjonale publikasjoner.

 

Film og bøker

Nylander er ansvarlig for den prisbelønnede ammefilmen ”Bryst er best”. Filmen er antagelig den norske filmen som har oppnådd størst internasjonal utbredelse – solgt til over 40 land og oversatt til flere språk, blant annet kinesisk, koreansk, urdu, arabisk.

– Jeg har møtt kvinner selv langt inne på landsbygda i Gambia som hadde sett filmen på en Jeep med aggregat, fortalte Nylander under overrekkelsen.

Nylander har i tillegg skrevet en rekke bøker om svangerskap, fødsel, amming, små barn og deres foreldre, blant annet «Mamma for første gang». Også disse er oversatt til en rekke språk.

 

Fokus på røyking under svangerskapet

Det var Nylander som påviste at røyking i svangerskapet kan føre til forandringer i fosterets DNA. Slike mutasjoner kan hos noen, på sikt, føre til kreft. På bakgrunn av funnene hun gjorde gjennom forskning frem til doktorgraden, gikk hun aktivt inn i arbeidet for å redusere tobakksbruk hos gravide. Det førte til at hun ble med i Statens Tobakkskaderåd i perioden som førte frem til røykeloven. I mange år turnerte hun landet og verden som foreleser, og ble av media bl.a. kalt ”reisende i røyk og pupp”.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: