Forbereder sykehuset for fremtidens pasientbehandling

Selv om de fleste av bygningene på Ullevål er gamle, gjøres det nå en formidabel jobb med å sikre at det medisinske utstyret til sykehuset og arealene skal holde riktig temperatur, og på den måten sikre at pasientbehandlingen kan gjennomføres. – Nå supplerer vi kjøleanlegget vårt med enda en ny kjølemaskin, sier prosjektleder Magnus Hanæs.  

Magnus-Hanæs-3

I kjelleren i bygg 6 på Ullevål ble det på 1960-tallet bygget et sentralt kjøleanlegg, som har som funksjon å kjøle ned blant annet arealer og medisinsk teknisk utstyr som sykehuset er avhengig av for å drive pasientbehandling.

Anlegget består av to kjølemaskiner som kjøler ned såkalt «isvann» i et stort basseng. Isvannet pumpes ut til bygg 6, 7, 8, 9, 13 og 14 og sikrer blant annet at teknisk og medisinsk teknisk utstyr ikke overopphetes.

Temperatur i isvannsbassenget er økende på sommerstid
– Utfordringen de siste årene har vært at kjølemaskinene ikke har klart å holde temperaturen  i isvannsbassenget lav nok om sommeren. Dette skyldes det økende antallet tekniske installasjoner som er påkoblet kjøleanlegget, sier Magnus.

Det planlegges i tillegg nye prosjekter på Ullevål som vil kreve økt kjølekapasitet. Den nødvendige kjølekapasiteten må enten fremskaffes ved det sentrale kjøleanlegget eller ved etablering av nye lokale anlegg, da dagens kjøleanlegg ikke har tilstrekkelig kjølekapasitet til å kjøle installasjonene som er påkoblet.

Løsning på kjøleutfordringen
Magnus forteller at de i løpet av våren skal etablere en ny kjølemaskin med kjøleytelse på ca 1200 kw, i tillegg til de to de har fra før. – På den måten skal vi klare holde temperaturen nede selv på sommerstid, sier Magnus.

I forbindelse med innsveising av rørstusser og ventiler for ny isvannsmaskin, må eksisterende anlegg stenges i 1 døgn. Risikoen ved dette arbeidet er å klare å opprettholde kjøling på det tekniske og medisinsk-tekniske utstyret, slik at pasientbehandlingen ikke skal bli berørt.

– For å få til dette har vi utført en omfattende kartlegging for å avklare konsekvenser og behov for korrektive tiltak, sier Magnus. Vi har kartlagt hvilke arealer og funksjoner som det leveres kjøling til, tilgjengelige backupløsning samt driftstider for de berørte funksjonene

Generalprøve
Prosjektet har gjennom tett og godt samarbeid med driftsavdelingen gjennomført to generalprøver hvor kjøleanlegget er stanset kontrollert. Konklusjonen er at det i tillegg til å ta eksisterende backupløsninger i bruk, må leies inn mindre midlertidig kjøleanlegg i perioden hovedanlegget er stengt.

– Når vi er ferdige vil Ullevål sitt tekniske utstyr være sikret kjøling i mange år fremover, avslutter Magnus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: