God start for «Gravid og trygg i jobb»

– Er du ansatt på OUS og gravid, ta kontakt med meg!

Oppfordringen kommer fra bedriftsjordmor Lena Joa. Nylig startet hun gravideprogrammet «Gravid og trygg i jobb» på OUS, hvor tilrettelegging på arbeidsplassen til den gravide, er fokus. Så langt er rundt 25 kvinner med i programmet, men Joa forteller at alle gravide er velkommen.- Den eneste grunnen du trenger for å ta kontakt med meg, er at du er gravid, sier Joa.

Tidlig oppfølging

Joa ønsker at den gravide helst tar kontakt så tidlig som mulig i graviditeten – rundt uke 10-12 er ønskelig tidspunkt for den første samtalen.

– Ikke vent til formen blir dårlig og man så trenger tilrettelegging. Det er mye lettere å forebygge og tidlig planlegging gir ofte de beste resultatene, sier Joa. Skulle man allikevel ha kommet et stykke ut i graviditeten er det ennå ikke for seint.

– Noen føler kanskje at de ikke trenger spesiell tilrettelegging, men tiltakene trenger ikke nødvendigvis å være store eller vare i lang tid. Og de kan selvfølgelig justeres i løpet av graviditeten, forteller Joa.

Et samarbeid mellom alle parter

I løpet av graviditeten er det lagt opp til tre såkalte trekantsamtaler mellom den gravide, leder og jordmor, hvor arbeidsoppgaver, arbeidsmiljø og eventuelle risikofaktorer kartlegges. Utfra dette lages en plan for gode arbeidsdager utover graviditeten.

– Vissheten om at man ikke utsetter barnet i magen for risiko er en forutsetning for å føle seg trygg på jobb. I tillegg vil det kunne bidra til arbeidsglede at den gravide blir sett på som en ressurs, ikke som en byrde, mener Joa. Både den ansatte og leder kan kontakte bedriftsjordmoren for oppfølging.

– Flere har gitt tilbakemelding om at de syntes det er fint å ha en ekstra støttespiller og nøytral part som kan rådgi og veilede begge parter, forteller Joa. Hun poengterer at tilbudet ikke er en erstatning for ordinær svangerskapsoppfølging, men et tilbud om ekstra støtte i jobbsammenheng.

Nøkkelbånd og drikkeflaske

For ekstra synlighet har gravideprogrammet fått både nøkkelbånd og drikkeflasker som alle gravide i programmet får til eget bruk. Hun oppfordrer de gravide til å bruke nøkkelbåndet på jobb.

– Det er en fin måte å synliggjøre at man er gravid og at man blir fulgt opp. Slik kan andre også lettere ta hensyn, sier Joa.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: