Blir en av de første fagskolekandidatene i sterilforsyning

– Dette er viktig for kvaliteten på arbeidet vårt, sier Lise Øwre, en av de 27 studentene i det første kullet som nå er halvveis i sin fagskoleutdanning i sterilforsyning ved Fagskolen Oslo Akershus.   

DSC_7179_450
Lise Øwre har satt seg på skolebenken for å bli fagskolekandidat i sterilforsyning.

Utdanningen er blitt til i samarbeid mellom Fagskolen Oslo Akershus og Oslo universitetssykehus. Marianne Palm, leder for Sterilavdelingen ved OUS, har stått i spissen for å få studiet på plass, og Seija Loe fra samme avdeling har utviklet innholdet i fagplanen sammen med skolen.

 

Avdelingen fikk tidligere i år en av sykehusets utdanningspriser for arbeidet med å etablere utdanningen.

>> Les mer om utdanningen på nettsidene til Fagskolen Oslo Akershus

Stort behov for kompetanse

Sterilavdelingen forsyner sykehuset med sterile produkter og har en nøkkelrolle for sykehusdriften.

– Sykehuset har et stort behov for kompetanse innen sterilforsyning. Det er viktig for det infeksjonsforebyggende arbeidet og for pasientsikkerheten, sier avdelingsleder Marianne Palm.

Fram til denne utdanningen kom på plass, er det avdelingen selv som har stått for opplæring internt.

– Vi hadde lenge hatt et ønske om å få til en slik utdanning, forteller Palm. For om lag tre år siden begynte snøballen å rulle med god hjelp fra HR-staben og Utdanningsseksjonen i sykehuset og fra Spekter. – Vi henvendte oss til Fagskolen, fikk ja, og sammen gikk vi i gang med å lage utdanningen.

Skal kvalifisere helsepersonell

Det benyttes dyrt og avansert utstyr i pasientbehandling og kirurgi, og den medisinsk-tekniske utviklingen går fort. Målet med utdanningen er å kvalifisere helsepersonell innen sterilforsyning og gi tilstrekkelig kompetanse i hvordan smitteveier brytes og smittespredning hindres.

– Sterilforsyning er en helt nødvendig forutsetning for trygg kirurgi i sykehuset. Det er viktig for oss å heve fagkompetansen blant våre medarbeidere, sier Palm.

– Gir oss en felles standard

Lise Øwre begynte å arbeide ved Sterilforsyningen på Rikshospitalet for syv år siden, etter å ha arbeidet som fotterapeut i flere år. Hun hadde ikke sett for seg å gå tilbake til skolebenken, men grep muligheten når den dukket opp. – Jeg tror aldri man blir ferdig utlært i et fag som dette, sier hun. – Fram til nå har vi blitt lært opp på arbeidsplassen. Dermed blir opplæringen noe ulik fra sykehus til sykehus. Med denne utdanningen får vi en felles standard og en felles teoretisk plattform å stå på. Det er bra for kvaliteten på arbeidet vårt.

Sterilsentralen09_red
Sterilavdelingen forsyner sykehuset med sterile produkter og har en nøkkelrolle for driften i sykehuset. Kirurgiske instrumenter og utstyr til resten av sykehuset blir rengjort, sterilisert, kontrollert og pakket.

 

 

Studerer en dag i uka

Øwre var selvsagt spent på hvordan det skulle bli å sette seg på skolebenken igjen. – Jeg lurte jo på om jeg ville klare å kombinere studier og jobb, men det har gått veldig bra. Med god tilrettelegging fra jobben blir den ene studiedagen i uka et kjærkomment avbrekk i arbeidshverdagen, sier hun.

Utdanningen er lagt opp til 60 fagskolepoeng fordelt over to år. Studentene er på Fagskolen Oslo Akershus en dag i uka, og har praksis på eget arbeidssted. På dette første kullet er det studenter fra flere sykehus, blant annet Ahus, Vestre Viken, Sykehuset Innlandet og Diakonhjemmet, men studentene fra Oslo universitetssykehus utgjør den største gruppen.

Som et av mange studier Utdanningsetaten i Oslo kommune har ansvar for, er det fritt fram for alle å søke. Dette var den helsefagutdanningen med flest søkere i fjor, og også i år var søkingen god. Flere av Øwres kollegaer starter på studiet nå i høst. – Det tyder på at vi har vært fornøyde ambassadører for utdanningen, smiler hun.

Godt fornøyd med studiet

Tilbakemeldingene fra Fagskolen er gode etter halvgått løp for det første kullet. – Det er visst ganske enestående at ingen av studentene har droppa ut i løpet av det første året, forteller avdelingsleder Marianne Palm. – Noen av studentene har ikke sittet på skolebenken siden ungdomsskolen, så det var nok flere som var ganske spente på hvordan det skulle gå.

Lise Øwre er også svært fornøyd. – Vi har en veldig inspirerende lærer, og i tillegg har studentene med seg mye god kunnskap fra mange år i praksis. Studentene er så motiverte at jeg tror ikke noen vil ramle av det siste året heller.

Studiet skal avsluttes med en prosjektoppgave. Der skal Øwre skrive om håndhygiene, et svært viktig tema for steril forsyning. – Uten god håndhygiene, rakner alt annet, sier hun.

Ønsker begge kullene lykke til videre

– Nå ser vi fram til å få ferdig utdannede medarbeidere og ønsker kull nummer to, som starter i august, lykke til med studiene sine, sier Marianne Palm. Hun vil gjerne takke sykehusledelsen, HR-staben og Utdanningsseksjonen for all hjelp med å få etablert utdanningen.

– Det er utrolig spennende å følge dette første kullet, sier Kari R. Hovde i Utdanningsseksjonen i Direktørens stab. – Studentene melder at de er veldig fornøyd med både innhold og opplegg, og det lover godt at ingen av studentene har sluttet så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: