Utvider fast track-ordning

fasttrack3
Ingvild Hestnes, Frede Frihagen og Grethe Wilhelmsen har vært tettest involvert i prosjektet for ortopedisk sengepost 3. (FOTO: Oslo universitetssykehus)

I mai 2014 startet prøveprosjektet for fast track på ortopedisk sengepost 3. Hva er status to og et halvt år etter?  

En ny hoftebruddsløyfe skulle gi pasientene mer effektiv behandling som innebærer kortere preoperativ ventetid og færre behandlingsledd, i tillegg til mulig redusert risiko for smerte og senere komplikasjoner. Målet var at pasientgruppen skulle slippe å gå via på legevakt og akuttmottak, men heller direkte til røntgen med ambulanse, og deretter rett videre til eget mottaksrom på ortopedisk sengepost 3.

– For en pasientgruppe med en gjennomsnittsalder på 82 år, betyr antall forflytninger, miljøskifter og ventetid mye smerter og ofte stor forvirring som fører til svekket helse etter behandling, som igjen gir økt risiko for et dårlig resultat etter behandlingen, uttalte ansvarlig lege for prosjektet, Frede Frihagen den gangen.

Utvides fra 1. november
Da prosjektet startet i mai 2014 uttalte Frihagen et ambisiøst mål om å få operert 80 prosent av pasientene innen 24 timer. Nå har fast track gått fra prøveprosjekt til permanent tilbud, og man har fått tilført de nødvendige ressursene slik at det også skal utvides til å være åpent også i helg. Fra 1. november kan de ta i mot hoftebruddspasienter gjennom denne sløyfen fra 08 til 20 hele uken.

– Vi var nok litt ambisiøse med de tallene. Men vi har gjort oss en erfaring om at det virker. Ventetiden på kirurgi har gått ned og en høy andel av hoftebruddpasientene får nå en mer skånsom smertelindring i form av nerveblokade fremfor opiater. Det er også utarbeidet rutiner for å forebygge nye brudd i form av osteoporosebehandling, forteller Frihagen.

Holdningsendring
– Jeg tror fast track har bidratt til å endre litt holdninger til denne pasientgruppen. Tidligere var det nok litt sånn at sykepleierne ikke nødvendigvis syntes den pasientgruppen var så spennende, men nå ser mange at det er veldig mye man kan gjøre for dem, og det er noe vi også merker blant ortopedene som har mye mer fokus på at pasientene skal opereres så raskt som mulig. På disse årene har vi absolutt gått noen lange steg i riktig retning, sier sykepleier Ingvild Hestnes.

Alle tre er fornøyde med at åpningstidene nå har blitt forlenget til å inkludere helger, men målet på sikt er å ha døgnåpen fast track-mottak.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: