Fra 1. desember kan du se utstillingen «101 doctores» (karikaturtegninger) på Ullevål sykehus

Innenfor hovedinngangen på Ullevål sykehus kan du fra 1. desember se en utstilling med karikaturtegninger av over 100 forelesere som tegneren Brynjar Landmark møtte som medisinerstudent. Landmark jobber til daglig som lege på Blodbanken, OUS.

Utstillingen

Bildene ble første gang vist for 25 år siden og har vært pakket ned i over 20. De kom for en dag da jeg tok dem frem og skannet dem til et album på Facebook. Dermed begynte ballen å rulle igjen, sier Brynjar Landmark, dr.med, tegneren selv.

Utstillingen «101 doctores» stod utstilt på Rikshospitalet i anledning Medisinsk fakultet sitt 200 års jubileum. Den har siden vært utstilt på Sykehuset Innlandet, Hamar og i sommer stod den utstilt hos Kreftforeningen.

– Du vil se mange av våre mest kjente leger. Flere har vært avdelingsledere og hatt sentrale posisjoner. De har behandlet (ti)tusenvis av pasienter. Nå, 25 år senere, er mange pensjonert, noen er gått bort. Tegningene er enkle men med en karaktereristiske strek. Om jeg har truffet riktig handler de litt om hvordan vi husker dem, sier Landmark.

Utstillingen består av originaltegninger, signerte kopier (signert av Tor Frøysaker, Nils Retterstøl, Kåre Berg, Berthold Grünfeld m.fl.) og digital visning med fotografi og omtaler tilhørende tegningene. Landmark har ikke jobbet på OUS så lenge, han kom fra Sykehuset Innlandet hvor han jobbet med kvalitet og pasientsikkerhet, forskning og aldring. Det er derfor han først nå stiller ut bildene på OUS.

Hvordan tegningene oppsto

Da han var ferdig med siste eksamen på medisinstudiet tok han alle de håndskrevne notatene sine, sortert etter termin og fag og bladde gjennom dem. I marger, på linjerte ark, mellom notater dukket tegninger av kjente fjes opp, ofte ikke større enn et frimerke. Han fant tegninger av forelesere han hadde hatt som forbilder, de som satte standarden for det yrket de skulle inn i. Tegningene ble så forstørret og blekket opp.

Å gi disse foreleserne liv og se for seg personen er en måte å dele det minnet med andre. Karakterenes særtrekk er fremhevet, men det er gjort med glimt i øyet og en lun sjarm

Det er mange som kan tegne, men da fakultetet skulle feire sitt 200 års jubileum var det ingen andre som hadde samlet et slikt persongalleri.

Velkommen til hovedinngangen på Ullevål sykehus fra 1. desember og se på alle tegningene! Utstillingen vil henge oppe i desember.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: