Regionens eldste medisinsk-tekniske utstyr

Klinikksjefen i Kreftklinikken og Oslo sykehusservice ser tydelig behov for oppgradering av medisinsk-teknisk utstyr. Men først skal sykehuset forbedre driften.  

stralemaskiner2
Ønsker oppgradering: Klinikksjef Sigbjørn Smeland sammen med stråleterapeutene Kianaz Karimiha og Torje Eike Jørgensen. FOTO: Oslo universitetssykehus.

Oslo universitetssykehus besitter 17 fungerende strålemaskiner for kreftbehandling, noe som gjør «strålemaskin-parken» størst i landet og til en betydelig aktør også internasjonalt. Problemet er bare at flere av strålemaskinene er opptil 10-12 år gamle. Den gamle maskinparken medfører hyppige behandlingsavbrudd, i tillegg til at enkelte typer behandlinger, som i dag er standardbehandlinger, ikke kan gjennomføres. Nå etterlyser klinikksjef ved Kreftklinikken Sigbjørn Smeland innkjøp av nye.

– Mer moderne strålemaskiner vil på sikt forbedre sykehusdriften, da vi vil klare å behandle langt flere pasienter fordi behandlingen tar kortere tid og vil ha mindre driftsstans, sier han.

Innkjøpskostnadene forventes å ligge på rundt 30 millioner per strålemaskin. Nye maskiner for de mest avanserte behandlingene forventes å kunne redusere stråletiden med flere minutter, i tillegg til at de kan stråle svulster med høyere presisjon enn hva dagens maskiner er i stand til.

De medfører mindre stråledose til friskvevet rundt kreftsvulsten og derfor mindre risiko for bivirkninger og senskader. Rett og slett en mer skånsom behandling både på kort og lang sikt.

– Utviklingen innen medisinsk-teknisk utstyr har ikke vært lineær og vi har hatt en rivende utvikling de siste 15 år, noe som ytterligere forsterker behovet for nye maskiner, sier Smeland.

Kritisk for respiratorparken
Som leder for Regionalt kompetansesenter for samordning av MTU Anskaffelser i Helse Sør Øst kjenner Dorthe Syverstad Schultz godt til tematikken.

dortheschultz
Seksjonsleder ved Strategi- og anskaffelsesavdelingen i OSS, Dorthe Syverstad Schultz, ser flere behov for MTU-oppgraderinger. FOTO: Privat.

 

– Dagens utstyrspark er gammel, med store variasjoner mellom ulike utstyrsgrupper. MTU har begrenset teknisk levetid, hvor risiko for havari øker med årene. Det må antas at man i økende grad må prioritere erstatning av ødelagt utstyr, sier Syverstad Schultz.

Respiratorparken for voksne ved OUS består i dag av 116 maskiner fordelt på fire ulike modeller fra tre ulike leverandører. Syverstad Schultz sier at det verken har vært lik utskiftingstakt eller en visjon om å standardisere respiratorparken. Den tekniske levealderen på en respirator anslås til å være 10 år. 30 av respiratorene har i dag passert 10 år, og i løpet av de neste fire årene vil ytterligere 45 enheter ha passert sin tekniske levealder.

– Den teknologiske utviklingen gjør det mulig å tilby svært avansert og skånsom respiratorbehandling. Behandlingen kan være kompleks og pasientene kan reagere ulikt. Gammel teknologi utfordrer ønsket om en optimal og trygg respiratorbehandling. Samtidig er det et mål i forvaltningen av dagens MTU-park at man ikke tar beslutninger basert på kortsiktig økonomiske konsekvenser, men heller vurderer langsiktige effekter, totaløkonomi og kvalitet inkludert mulig verdiskapning gjennom heving av kvalitet på pasientbehandling, forteller Syverstad Schultz.

Krever økonomisk handlingsrom
Tilbake på Radiumhospitalet er som kjent flere av bygningene svært slitt og preget av datidens standarder. Unntakene er strålebygget og forskningsbygget. Oppgradering av bunkere i gammelt bygg er derfor en forutsetning for å installere nye strålemaskiner. Det er også hovedformålet til forbedring av drift-programmet som skal gi sykehuset økonomisk handlingsrom til nevnte investeringer.

 

Har du spørsmål eller innspill til Forbedring av driften i OUS 2017-2020?

Kontakt forbedringer@ous-hf.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: