Tøm urinblæren i tide!

I 2014-2015 registrerte Oslo universitetssykehus cirka 100 uønskede hendelser knyttet til overfylt blære. For pasientene kan konsekvensene bli alvorlige. Et forbedringsprosjekt for å forebygge overfylte blærer har nå resultert i oppdaterte prosedyrer og et e-læringskurs om temaet. 

Overfylt urinblære kan føre til at blæremuskulaturen blir overstrukket og skades. Det kan føre til alvorlige plager som urinveisinfeksjoner, behov for selvkateterisering, lekkasjeplager, smerter og ubehag, og kan i verste fall gi irreversible konsekvenser og redusert livskvalitet.

arbeidsgruppa-uro-tom-bleren-i-tide
Martine Bengtsson, Arnhild Fredriksen og Susan Bakke har vært med i arbeidsgruppen for forebygging av overfylte blærer.

Kan forebygges

Selv om det ble registrert et 100-tals avvik på overfylte urinblærer i 2014-2015, er det faktiske antallet trolig mye høyere. En arbeidsgruppe ved Avdeling for urologi, bestående av Arnhild Fredriksen, Susan Bakke, Martine Bengtsson og Rune Haagensen (fra Avdeling for kompetanseutvikling) har derfor det siste året hatt et forbedringsprosjekt for å forebygge overfylte urinblærer ved Oslo universitetssykehus.

Gruppa har tilpasset en prosedyre fra Universitetssykehuset i Nord-Norge til våre forhold og forbedret flere eksisterende nivå 1-prosedyrer om temaet.

E-læringskurs

– Vi har også laget et e-læringskurs som kan gjennomføres i løpet av 30 minutter, forteller Susan Bakke, fagutviklingssykepleier ved Avdeling for urologi. – Kurset gir kunnskap om risikofaktorer og hvordan man kan forebygge overstrekk av urinblæren. Vi møter også en pasient som ble rammet av overstrukket urinblære i forbindelse med en sykehusinnleggelse, og hvilke konsekvenser det fikk.

Du finner e-læringskurset ved å logge inn i Læringsportalen. Kurset heter «Unngå overstrekk – tøm urinblæren i tide». Søk på «blære» i kurskatalogen så finner du frem.

– Overfylt urinblære skyldes som oftest mangelfull eller for sein kartlegging av risiko, oppfølging og iverksetting av tiltak. Gjennom dette forbedringsarbeidet viser vi hvordan vi alle kan gjøre en innsats for å redusere overfylte urinblærer hos pasientene våre, sier Bakke som oppfordrer alle ansatte i kliniske avdelinger til å ta e-læringskurset.


Nye og oppdaterte prosedyrer i eHåndboken:

 


Arbeidsgruppa har bestått av:

Uroterapeut Arnhild Fredriksen, Urologisk avdeling
Fagutviklingssykepleier Susan Bakke, Urologisk avdeling
Fagutviklingssykepleier Martine Bengtsson, Urologisk avdeling
Spesialrådgiver Rune Haagesen, Avdeling for kompetanseutvikling
Spesialrådgiver Karin Borgen, Stab medisin, helsefag og utvikling
Seksjonsleder Trine Karlstad, Urologisk avdeling
Helsefaglig rådgiver Torill Krøvel, Kreftklinikken og Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon

En kommentar om “Tøm urinblæren i tide!

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: