Velkommen til utstillingen «feltsykehus» på Rikshopitalet

Barnelege, PhD stipendiat og feltarbeider for Leger Uten Grenser Monica Thallinger inviterer alle som er interessert i arbeidet til Leger Uten Grenser til utstillingen «feltsykehus» 23 – 27 januar i glassgaten på Rikshospitalet.   

legerutengre– Mange har kanskje en idé om hvordan Leger Uten Grenser jobber i felt, uten å egentlig vite nettopp hvor medisinsk hverdagen er, forteller Monica. – Denne utstillingen gir et innblikk i nettopp dette.

Hva lærer man som lege av å jobbe i felt?

– Jeg tror jeg har blitt en bedre kliniker av å jobbe i felt. Man får trent det kliniske blikket ved å være avhengig av fysisk undersøkelse, blikk og pasientens historie samt få diagnostiske hjelpemidler. Dessuten blir man god til å gjøre veldig mye med lite ressurser. Det er utrolig hvor mye man får gjort faktisk!

– Når man jobber i felt kommer man mye nærmere pasientene enn man gjør hjemme. Som lege er dette svært givende og man føler et stort ansvar fordi pasienten er så avhengig av akkurat deg. Det er alltid medisinskfaglig veldig spennende å jobbe i felt. Vi ser patologier man sjelden støter på i Norge, og får da en spesiell klinisk erfaring.

Hvordan er overgangen mellom å jobbe på Rikshospitalet og i felt?

– Det er litt vanskelig å sammenligne arbeidet på Rikshospitalet med arbeid i felt. En av de største forskjellene mellom å jobbe som lege på Rikshospitalet og i felt med Leger Uten Grenser er det medisinsktekniske og tilgang på ressurser. På Rikshospitalet lener vi oss mye på teknisk diagnostisk utstyr, mens i felt er vi mye mer avhengig av å jobbe ”hands on” med pasientene uten mulighet til all slags mulige prøver eller undersøkelser.

– I felt  kan endringer skje fort og man må være fleksibel og finne nye løsninger for pasientene, f.eks sette opp provisorisk akuttmottak fra bunn av eller jobbe med noe man ikke er spesialist på. Vi er ekstremt opptatt av å gi evidensbasert medisinsk behandling av høy kvalitet innenfor de rammene vi har.

– Jeg er ikke bare lege når jeg jobber i felt. Leger Uten Grenser har en dynamisk struktur på prosjektene sine som åpner for påvirkning av oss feltarbeidere. På Rikshospitalet er man i større grad bare en ansatt. I felt jobber vi som er i direkte kontakt med pasientene også med å utvikle systemene rundt oss på sykehuset og opplæring av lokalt ansatte. Vi har supervisjonsansvar og må sørge for at de lokalt ansatte utvikler seg i jobbene sine og trives. Så jobben er ofte veldig variert og givende fordi man også får utviklet systemer.

Hvorfor skal man komme på denne utstillingen?

– Jeg håper denne utstillingen kan skape mer forståelse også blant arbeidsgiverne våre om hva det dreier seg om: Dessverre opplever mange leger og sykepleiere å ikke få permisjon for å reise ut i felt. Selv vil jeg takke min sjef Geir Joner på Barneklinikken som har gitt meg permisjon til å reise ut. Om en uke reiser jeg til Den Sentralafrikanske republikk for å jobbe på et sykehus i hovedstaden, og jeg blir borte resten av året.

 


Feltsykehus: klinisk hverdag med Leger Uten Grenser

23 – 27 januar holder Leger Uten Grenser utstilling om deres kliniske hverdag i felt i glassgaten på Rikshospitalet. Utstillingen gir et nyansert bilde på hvordan den kliniske hverdag som feltarbeider for organisasjonen faktisk er, med moduler om diagnostikk, forskning, logistikk, kirurgi, epidemiologi og farmasi med mere.

Leger Uten Grenser stiller med feltarbeidere som vil vise besøkende rundt og svare på spørsmål. I tillegg holdes det flere foredrag om kliniske og medisinske utfordringer i felt.

 

I tillegg holdes det flere foredrag om kliniske og medisinske utfordringer i felt:

«Metanolinitiativet – fra forskning og innovasjon til intensivmedisin og humanitært arbeid”
Overlege, professor dr. med Morten Rostrup og overlege, PhD Knut Erik Hovda, begge arbeider på Akuttmedisninsk avdeling ved OUS.
Fredag 20 januar kl 08.00 – 08.30, store auditorium bygg 6 på Ullevål og fredag 27 januar  kl 07.45 – 08.30  i store Auditorium Rikshospitalet.

«Konflikt og frontlinje medisin: mer enn traumer og skuddskader.»
Med barnelege, PhD stipendiat og feltarbeider for Leger uten grenser Monica Thallinger
Onsdag 25 januar kl 15.45 – 16.30: Blått auditorium, Rikshospitalet

«Gynekologi i Pakistan»
Med gynekolog og feltarbeider for Leger Uten Grenser Tilde Østborg.
Torsdag 26 januar kl 16.00- 16.45: Rødt auditorium, Rikshopitalet.

Velkommen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: