En lommevenn å holde hardt omkring når livet blir for bratt

lommevenner– Når vi er ute og møter barn, enten som syke, skadde eller «bare» pårørende, vet alle som har gjort dette at de ofte føler seg både små og redde. Da har vi alltid forsøkt å finne på noe som kan avlede og distrahere dem vekk fra det skumle. Det gamle trikset var å blåse opp en blå latexhanske og tegne på ansikt med tusj. Ikke alt for elegant, mente Tonje, som hadde begynt å tenke på å strikke noen småbamser til å ha på lur i påkomne tilfeller …

Så viste det seg jo slik, forteller hun, at dette var noe som fungerte ganske mye bedre enn latex. De små bamsene hun strikket fikk ben og gå på – og forsvant. Hun trengte flere på stasjonen og tenkte kreativt at et bilde i den relativt velrenommerte facebookgruppen «Strikkesida» kunne være en liten idé. Det ble det ikke. Det ble en ganske STOR idé!

Tonje smidde mens jernet var varmt og opprettet sin egen facebookgruppe «Lommevenn». Så var det Tonje skjønte at noe stort var på gang … For venn og kollega Nikolai tipset diskrét Nettavisen, og en annen kollega hvisket TV2 et og annet i øre. Og vipps; idag har hun over 20.000 følgere på denne siden!
lommevenner
På bildet: Tonje Lysaker (t.v.) er selve oppfinneren av de små lommevennene. Til ære for fotografen stiller også datteren Lillian (6 år) og kulling, kollega – og medietipser – Nikolai Quenild opp.

Det flires lett rundt bordet på ambulansestasjonen når Tonje forteller dette. – Nei, du må ikke tro at disse karene her tipser media for å være snille, sier en ivrig ambulansearbeider Tonje med et lite glis på lur over bordet mot kollega Quenild. For husreglene her på bruket sier nemlig at når noen av de rødkledte kommer i media må de stille med kake på stasjonen! Og det er visst ikke måte på hvor mye kake Tonje skylder nå, etter den siste ukes mediestorm…!

Nasjonal standard
Til å begynne med tenkte Tonje at hun bare kunne bygge opp et lite håndlager av lommevenner på stasjonen. Men da dette helt tok av skjønte hun at det måtte sterkere lut til. Så idag har hun et landsomfattende kontaktnettverk med folk som tar imot, renser, lagrer og distribuerer lommevenner til stasjoner og biler.

Hun blir også veldig glad hvis alle frivillige som ønsker å bidra med strikkebamser kan følge tipsene på Facebook – både når det gjelder strikkeoppskrift og innleveringssteder.

Tonje forsikrer også om at lommevennene blir behandlet på en hensiktsmessig måte når de tas imot på stasjonene slik at de oppfyller åpenbare hygieniske krav.

500 hittil?
Vi spør om Tonje har oversikt over hvor mange lommevenner, eller PocketPals som det har hett på engelsk i over 70 år, som så langt har sett dagens lys her i landet? – Jeg tror nok vi passerer 500 i disse dager, svarer Tonje – som fortsatt føler seg litt overrumplet over egen suksess med omtanke for de minste og mest sårbare av alle; barna våre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: