Skal få ned antallet stikkskader

I 2016 ble det meldt mer enn 700 stikkskader i Oslo universitetssykehus. Stikk og kuttskader utgjør en risiko for smitte med blodbårne virus. Som en del av forebyggingsarbeidet etablerer bedriftssykepleierne nå et nettverk av ressurspersoner i de kliniske avdelingene.  

Ressurspersonene skal fungere som veiledere i forebygging og oppfølging av stikkskader i tett samarbeid med bedriftssykepleierne i Arbeidsmiljøavdelingen. – Målet med nettverket er å få ned antallet stikkskader i sykehuset, forteller Nina M. Andersson, spesialist i bedriftssykepleie.

stikkskader-bedriftssykepleiere-450
Bedriftssykepleierne (f.v.) Reidun Schou Whitley, Anne Kristin Øverby, Anne Brit Lima og Nina M. Andersson har etablert et stikkskadenettverk.

Smitterisiko

Stikk og kuttskader innebærer en potensiell smitterisiko, og det er særlig risiko for smitte med hepatitt B, hepatitt C og hiv.

I tillegg til å styrke kunnskapen og bevisstheten blant medarbeiderne om smitterisikoen ved stikkskader, dreier forebyggingsarbeidet seg mye om gode arbeidsrutiner for å unngå stikkuhell. Pass godt på deg selv og dine kollegaer, er en god kjøreregel.

– Et tredje element i forebyggingsarbeidet er gode rutiner for oppfølging når uhellet først er ute, sier Andersson.

Mål om en ressursperson i hver enhet

Nettverket hadde sin første samling i desember med undervisning og meningsutveksling. – Her møtte 22 ressurspersoner, men vi har som målsetting at det skal være en ressursperson i hver enhet, sier Andersson. Det blir ei ny nettverkssamling i løpet av våren.

Har du lyst å bli ressursperson i din enhet?

Ta kontakt med bedriftssykepleierne på tlf 23075880 eller oushfdlbedrsykfag@ous-hf.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: