Åpnet ny forskningsenhet for bakteriefrie mus

Avdeling for komparativ medisin (KPM) har i et samarbeid med Norsk senter for PSC (NoPSC) og Oslo universitetssykehus etablert Forskningsenhet for eksperimentell gnotobiologi (EG), som er bakteriefrie mus som oppstalles i fleksible isolatorer. 16. februar var det høytidlig åpning av den nye forskningsenheten.

gnotobiologi_henrikrasmussen
Avdelingsleder Henrik Rasmussen ved Avdeling for komparativ medisin foran et fullsatt åpningsseminar.

 

Etter en prosess på flere år er nå den nye enheten utprøvd og klar for å tas i bruk, og dette ble markert med et åpningsseminar torsdag 16. februar. Salen var full og stemmingen høy under den viktige markeringen.

Primus motor for hele prosessen har vært Henrik Rasmussen, avdelingsleder KPM. Det var i utgangspunktet ikke noen egnede rom for denne enheten, så deler av et lagerrom har blitt bygget om til det som nå er forskningsenhet for gnotobiotiske/bakteriefrie mus.

Dette er ikke første gang det forskes på gnotobiologi i Norge. Professor Tore Midtvedt og medarbeidere hadde en slik enhet på Kaptein W. Wilhelmsens og Frue Bakteriologiske Institutt i perioden 1967-83, før han i ble professor og leder av den gnotobiotiske enheten ved Karolinska Instituttet i Stockholm. Det var i Stockholm at Henrik Rasmussen fikk sin første erfaring med gnotobiologi. Tore Midtvedt deltok i åpningsseminaret med historisk overblikk og gode råd til Henrik Rasmussen.

gnotobiologi-450px
Fra venstre: Geir Teigstad (OSS), Espen Melum (NoPSC), Tore Midtvedt og Henrik Rasmussen (KPM)

Etter seminaret ble det først snorklipping, deretter avduking av navneskilt (Tore Midtvedt Forskningsenhet, Eksperimentell Gnotobiologi) og omvisning. Siden de bakteriefrie dyrene ennå ikke er ankommet var det mulighet for besøkende å gå inn og inspisere enheten. Når enheten er i drift vil det bare være dedikert personell som har tilgang og drifter isolatorene.

KPM er ansvarlig for driften og har trent opp personalet som skal jobbe med de stell av de bakteriefrie musene og vedlikehold av isolatorer. Bruk av enheten er mulig for alle som ønsker å gjøre forsøk med bakteriefrie mus, etter evaluering og prioritering av en rådgivende komite.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: