Riktig registrering ved vurdering av henvisninger

Ved flere anledninger har sykehusets ventelisteråd og Kontorfaglig nettverk påpekt feil i ventelistedata som skyldes feilregistreringer utført av den som har vurdert henvisningen. OUS vil derfor gjennomføre et opplæringsprogram for å styrke kompetansen til vurderingsansvarlig lege/behandler. 

– Vi ser at mange av dem som vurderer henvisninger har behov for mer kunnskap om prinsippene for rettighetsvurdering og regelverket for vurderingsperioden, og hvordan dette henger sammen med riktig bruk av DIPS, sier viseadministrerende direktør Lisbeth Sommervoll.

Flere vanlige feil

Når sykehuset mottar en henvisning legger sentralt henvisningsmottak, som standard, inn «rett til utredning» i feltet henvisningstype. Mange vurderingsansvarlige tar ikke stilling til hva som skal være pasientens riktige rettighet ved tildeling av rett til helsehjelp og endrer ikke til riktig henvisningstype dersom dette er påkrevd. Henvisningstype og fristfastsettelse er to faktorer som tilsammen utgjør en rettighetsvurdering.

Andre vanlige feil er at henvisninger fra andre HF blir rettighetsvurdert på nytt og at tilsendte rettighetsopplysninger ikke blir lagt til grunn for den vurderingen OUS skal gjøre. Det er heller ikke uvanlig av det opprettes ny primærhenvisning for pasienter som skal sekundærhenvises til egen eller annen avdeling for samme tilstand.

Mål i handlingsplanen

OUS har som mål i sin handlingsplan at henvisninger og aktivitet i DIPS skal være riktig registrert, og at lege/behandler skal ha grunnleggende kunnskap om hvordan medisinsk forsvarlighet og lovkrav skal registreres i DIPS.

Oppgaven skal samles på færre

Ledermøtet vedtok i juni 2016 at oppgaven med å vurdere henvisninger skulle samles på færre behandlere enn i dag, slik at hver enkelt skulle opparbeide seg best mulig kompetanse.

Erfaringene så langt tilsier at det er behov for å styrke kompetansen om riktig registrering av rettighetsopplysninger i forbindelse med vurdering av henvisninger.

Setter i gang opplæringsprogram

Ledermøtet i OUS har derfor nå vedtatt å sette i gang et opplæringsprogram for styrke kompetansen. Programmet, som settes i gang nå, er inndelt i fem faser:

  1. Spisset og fyldig innhold om temaet i form av powerpoint til bruk i klinikkene. Denne kan brukes i intern undervisning og til oppslag som veileder. Innholdet er kvalitetssikret mot de juridiske rammene vi er forpliktet til å overholde.
  2. Obligatorisk eLæringskurs for vurderingsansvarlige basert på læringsmålene i presentasjonen.
  3. Tilbud om workshop for interesserte avdelinger for felles gjennomgang av uvurderte henvisninger, slik at fagmiljøene kan diskutere problemstillinger og uklarheter der og da. Her er det ønskelig at også kontorfaglig personell deltar.
  4. Digital kunnskapstest til leger/behandlere som har fått tildelt vurderingsansvar.
  5. Individuell opplæring i egen klinikk til de som eventuelt ikke består kunnskapstesten

For nærmere informasjon; kontakt Helén Blegen Ween, Stab fag, medisin og helsefag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: