Fra sommer i Malawi til vinter i Norge

De har akkurat kommet til Norge. Det er kaldt her. Det er snø her.- Husk å ta av dere yttertøyet når dere kommer inn, sier Kristin S. Hanche-Olsen til de nyankomne, hvis ikke vil dere fryse når dere kommer ut igjen! Vi har varme hus i Norge, så dere fryser ikke inne.

-Og husk at i Norge følger vi klokka, starter rapporten 07.30 så er ikke det 07.35. Vær presise!

eunice-paulina-diana-mark-kitty-linettPå bilder fra venstre: Eunice Ngwinja, Pauline Maganga, Diana Nyama, Mark Malunga, Kitty Kantwela og Linett Kachingwe.

Gode tips å få med seg når du skal gjøre det kjent i en helt ny kultur. Seks helsearbeidere fra Malawi er nyankommet Norge som en del av utvekslingsarbeidet OUS har med Queen Elizabeth hospital. Sykepleierne fra Malawi har en helt annen hverdag enn sykepleiere i Norge. Det er mangel på sykepleiere og leger, det er mangel på utstyr, og det er altfor mange som trenger hjelp. Og det er et helt annet klima.

kristin-s-hanche-olsen-bildeKristin S. Hanche-Olsen er leder for det internasjonale arbeidet ved Oslo universitetssykehus.

–  Norge er et rikt land, og vi har en forpliktelse til å hjelpe de som trenger det, sier Hanche-Olsen. OUS sitter på så mye kunnskap og erfaring som vi må dele. Det samme verden vi bor i og solidaritet er en viktig verdi for sykehuset, sier hun.

Første utveksling av sykepleiere og leger startet november (oktober) 2013. Fra 2013 til 2016 har 18 stykker vært i utveksling fra Malawi til Norge og fem fra Norge til Malawi. Og nå kom seks nye malawere til Norge for å fortsette å bygge kompetansen. OUS har nå tre sykepleiere i Malawi til utveksling, en er fra Barneintensiv på Ullevål, en fra Barneintensiv og en fra Barneansestesiavdelingen på Rikshospitalet.

-Vi ønsker å ta med kunnskapen vi får her i Norge tilbake til Malawi, utdanne og undervise våre kolleger. Vi bygger nå et helt nytt barnesykehus, og vi bygger operasjonsstue for nevrokirurgiske pasienter, intensivavdeling, postoperativ avdeling, sier de forventingsfulle sykepleierne.

Også de norske legene og sykepleierne møter utfordringer når de jobber i Malawi. Noen ganger mangler de vann og da er det vanskelig å få operert. Noen ganger mangler de strøm som gjør at de får problemer med oksygentilførselen ved O2 konsentratoren.

Malawi er et av de fattigste land i verden og har kun 15 kirurger fordelt på en befolknings på mer enn 15 millioner.

-Disse prosjektene har verdi internt på OUS, på tvers av klinikker, fagfolk, geografi, og gir et flott samspill, sier Hanche-Olsen.

Kitty Kantwela, skal ha praksis som operasjonssykepleier, Linett Kachingwe og Mark Malunga, skal læres opp til å bli laboranter (theatre assistant), Pauline Maganga er anestesisykepleier og skal ha praksis på anestesien, Eunice Ngwinja skal ha praksis på nevrokirurgisk intermediæravdeling og Diana Nyama skal ha praksis på barneintensiv avdelingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: