– Start i det små, sier årets forbedringsprisvinner

Sykehusets første forbedringsprisvinner er Seksjon for nevrokirurgisk operasjon og seksjonsleder Tone Stallemo. Prisen ble delt ut på årets ledersamling om kontinuerlig forbedringsarbeid, som ble arrangert tidligere denne uken.   

Den nye Forbedringsprisen har som formål å skape motivasjon og entusiasme for kontinuerlig forbedring og løfte fram gode eksempler på det spennende arbeidet i sykehuset.

Årets prisvinner har vist at det går an å starte opp med et LEAN-arbeid bare etter en intern opplæring. Seksjonen har bygget opp sin kompetanse, involvert personalet og startet opp gradvis. Nå er det implementert et gjennomgående forbedringsarbeid i hele seksjonen.

dsc_5566-450
Tone Stallemo fikk overrakt forbedringsprisen av administrerende direktør Bjørn Erikstein. (Foto: Fredrik Fällman)

– Jeg vil oppfordre alle til å starte med forbedringsarbeid. Start i det små, og start med noe som har stor effekt, sier Tone Stallemo, som selv sier at hennes kunnskapsnivå om Lean var lik null da hun «etter litt frivillig tvang» begynte å se på forbedringsmetodikken.

– Som et resultat av arbeidet løser vi nå problemer raskt, noe som gir økt trivsel. I tillegg er det gøy og etter en tids arbeid har jeg fått frigjort tid.

Ikke sløs med tiden min

Samlingen «Ikke sløs med tiden min» 28. februar var ei oppfølging av tilsvarende samling for to år siden. Om lag 1000 av sykehusets ledere var samlet i Oslo kongressenter for å bli inspirert til fortsatt forbedringsarbeid av både eksterne foredragsholdere og casepresentasjoner fra de mange forbedringsarbeidene i sykehuset.

Kontinuerlig forbedringsarbeid er et viktig satsingsområde for Oslo universitetssykehus. Det handler blant annet om å ta pasientens perspektiv og se på hvordan flyten i arbeidsprosesser kan forbedres slik at vi fjerner sløsing, dobbeltarbeid og unødvendig venting. Alle klinikkene i OUS har fått i oppdrag å jobbe metodisk med forbedringsarbeid.

Evaluere den daglige driften

Administrerende direktør Bjørn Erikstein pekte i sin innledning til samlingen blant annet på at det i tillegg til systemer for å registrere og behandle avvik, også er viktig å ha et system der vi hele tiden på en enkel og praktisk måte evaluerer hvordan den daglige driften går. Hva oppnådde vi i går, hva kunne vært bedre og skjedde det noe som vi umiddelbart må ta lærdom av og forbedre?

Hensikten med å samle sykehusets ledere på alle nivåer til en slik felles samling er nettopp å bidra til erfaringsutveksling, læring og engasjement om forbedringsarbeid.

Lederen er avgjørende for å få til endring

Tidligere administrerende direktør ved Karolinska i Stockholm, Birgir Jakobsson, innledet dagen med sine erfaringer fra Huddinge, St. Göran og Karolinska med å finne strategier for å få til bedre kvalitet og pasientsikkerhet. For eksempel klarte man å få snorkeutredningen ned fra 6 måneder til ½ dag ved å gå gjennom flyten i utredningsprosessen.

Han holdt fram at hensikten med å drive forbedringsarbeid er å møte utfordringene i helsevesenet rundt pasientsikkerhet, kvalitet, tilgjengelig, arbeidsmiljø og kostnad.

– Man kan ikke undervurdere den rollen lederne spiller for å få til de kulturendringene som trengs for å endre hvordan vi gjør ting, sier Jakobsson. Derfor er det viktig at man bruker den samme forbedringsmetodikken i alle ledd av organisasjonen. På Karolinska innførte han blant annet ukentlige pulsmøter også i sin ledergruppe.

– Skap deg handlingsrom!

Viseadministrerende direktør Lisbeth Sommervoll la også i sin innledning vekt på lederens rolle, blant annet for å skape en kultur for åpenhet om uønskede hendelser. – Man må handle seg til endring, altså handle annerledes for å tenke annerledes. For å få til det, er det lurt å starte i småskala, og først med de som vil, var hennes råd. Hun minte lederne også om at det gjelder å lage seg et handlingsrom for endring selv.

Stort spenn i forbedringsarbeider i sykehuset

Flere av sykehusets forbedringsarbeider ble presentert i fire parallellsesjoner, til inspirasjon for de mange frammøtte. Arbeidene spenner fra for eksempel å få oversikt over pasientbehandlingen i lange pasientforløp, til å få til bedre tidsbruk og flyt i et laboratorium, som igjen ga bedre rom for forskning og utvikling.

Sykehuset har satt forbedringsarbeid av flyt og arbeidsprosesser på agendaen. I denne filmen kan du se hvordan dette foregår i praksis gjennom opplæring og praktisk arbeid i klinikkene.


Presentasjonene fra seminaret blir lagt på seminarets side på intranettet.

En kommentar om “– Start i det små, sier årets forbedringsprisvinner

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: