Tidligere i vinter ble det lansert et e-læringskurs om forebygging av overfylt blære, som kan gi alvorlige plager for pasientene. Dette viktige arbeidet blir også tema for et dagskurs 10. mai.
I 2014-2015 registrerte Oslo universitetssykehus rundt 100 uønskede hendelser knyttet til overfylt blære. Overfylt urinblære kan føre til at blæremuskulaturen blir overstrukket og skadet, noe som igjen kan gi alvorlige plager for pasienten.

En arbeidsgruppe ved Avdeling for urologi, bestående av Arnhild Fredriksen, Susan Bakke, Martine Bengtsson og Rune Haagensen (fra Avdeling for kompetanseutvikling) har det siste året hatt et forbedringsprosjekt for å forebygge overfylte urinblærer ved Oslo universitetssykehus. E-læringskurset var et av tiltakene fra dette prosjektet.
Dagskurs for alle interesserte
Arbeidsgruppen inviterer 10. mai til et dagskurs som tar for seg flere sider av temaet, alt fra hvordan urinblæren fungerer til metodikk for å unngå overfylt urinblære. Et av foredragene er også knyttet til problemstillinger rundt antibiotikaresistens.
>> Program for dagskurset (pdf)
Kurset holdes på Rikshospitalet i Blått auditorium 3, onsdag 10. mai kl. 08.30-15.00.
>> Påmelding for ansatte i Læringsportalen (gå til Kurskatalog og søk på «unngå overstrekk»)
Kurset er for alle. Det er også godkjent av Norsk Sykepleierforbund som meritterende til klinisk spesialist i sykepleie med 6 timer. Arrangørene ønsker at de som deltar gjennomfører e-læringskurset i forkant.
Mange fornøyde med e-læringskurset
Så lang er e-læringskurset tatt av 218 personer, fordelt på flere klinikker. Av de som har besvart evalueringen etter kurset, sier hele 58 prosent at de i svært stor grad opplevde kurset som nyttig.
>> Les mer om prosjektet og e-læringskurset
Noen kommentarer fra de som har tatt e-læringskurset:
«Tydelig og forståelig innhold. Fint med innslag fra pasient for å få frem viktigheten av det, og hvor fort det kan skje.»
«Veldig bra å få med historien til Kjersti (pasienten) slik at man faktisk kan se hvor galt det kan gå og hvor store konsekvenser det kan få for den enkelte pasient dersom vi som helsepersonell ikke er flinke nok til å ivareta grunnleggende behov – i dette tilfellet vannlatning.»
«Veldig fint at det sies noe om forekomsten og årsaker. Det gjør meg oppmerksom på at selv om vi ikke tror det er mye av denne problematikken hos våre pasienter, så tilsier oversikten over risikofaktorer at pasientgruppen jeg jobber med absolutt møter denne problematikken.»
«Det gav en tankevekker på at vi alltid må stille spørsmål til pasienten om han har hatt urinavgang.»
Legg igjen en kommentar