Ungdomshelsedagen 24. april!

Sandra-4– Som ungdom er vi i en fase i livet hvor vi skal gå fra å bli passet på til å bli selvstendige. Hvis vi da blir syke og får behov for hjelp blir vi mer sårbare, sier Sandra Scott Nicolaysen, leder for Ungdomsrådet ved OUS.

Aldersgruppen mellom 12 – 26 er verken barn eller voksne. De er ungdom. Og ungdom har egne behov, meninger og problemer.

– Vi får forandringer psykisk, fysisk og står ofte i større og mer selvstendige valg og avgjørelser enn tidligere. Når vi da i tillegg har behov for hjelp fordi vi er syke, så blir vi mer sårbare. Jeg som ungdom trenger å bli møtt, sett og hørt som den fasen i livet jeg er i. Vi trenger større fokus på ungdom og forbedring av deres tilrettelagte tilbud i sykehus Norge, sier Nicolaysen, bildet til venstre.

Vi trenger

  • nettilgang over hele sykehuset
  • å kunne ha vennene og kjæreste på rommet vårt
  • å kunne møte andre ungdom i samme situasjon
  • Vi ønsker
  • å bli opplyst om våre rettigheter
  • en god samtalepartner
  • helsepersonell som er på vårt lag og som ser og hører behovene våre.

Helsepersonell trenger kunnskap

God helse skapes på alle arenaer der ungdom og unge voksne er: skolen, hjemmet, gjennom fritidsinteresser, gjennom gode sosiale relasjoner og gjennom et trygt arbeidsliv. Ungdom er i en livsfase hvor de er mer sårbare og har derfor behov for informasjon og tilrettelegging skiller seg fra både barns- og voksnes behov. Derfor må helsepersonell ha kunnskap og kompetanse på ungdomshelse.

Etter at #ungdomshelseuka 2016 ble arrangert for et år siden har mye bedret seg for ungdom ved OUS. I løpet av det siste året er det ansatt en Foretakskoordinator for barn og unge ved OUS, Trude Aamotsmo, og «Råd for ungdomshelse» er etablert. Foretakskoordinatoren er leder av rådet og sammen er de bindeleddet mellom sykehusets ledelse og de ansvarlige i sykehusets klinikker som behandler ungdom og unge voksne.

Ungdomshelsestrategien

«Ungdom og unge voksnes stemme skal høres i utformingen av tjenester som berører dem» dette er et av de overordnede målene i ungdomshelsestrategien som ble lansert i juni 2016: #Ungdomshelse – regjeringens strategi for ungdomshelse 2016 – 2021.

trude+aamotsmo2– Målgruppen for ungdomshelsestrategien er de unge selv og de som jobber med barn og unge, sier Aamotsmo (bilde til venstre).

Råd for ungdomshelse

For å sikre utvikling og implementeringen av ungdomshelsearbeidet er det vedtatt at det skal oppnevnes koordinatorer i hver klinikk, også i voksenavdelingene. Disse utgjør Råd for Ungdomshelse og Foretakskoordinator for barn og unge er leder av rådet.

Råd for ungdomshelse skal jobbe strategisk for å utarbeide og implementere overordnede retningslinjer. Rådet skal sikre likeverdig tilbud til ungdom og unge voksne på tvers av klinikkene i henhold til Ungdomshelsestrategien (2016 – 2021). Arbeidet som enkelte ungdomskontakter/ ressurspersoner har utført ved ulike avdelinger i dag, skal nå formaliseres.

Nå skal utvikling og fokus på ungdomshelse fremmes i hele sykehuset med ønske om en god ivaretakelse av syk ungdom mellom 12 – 26 år og deres familie. Som en fortsettelse av #ungdomshelseuka 2016, arrangeres den første ungdomshelsedagen 24. april 2017. Etter denne første vil det bli ungdomshelsedager to ganger i året.

Ungdomsrådet mener, av egen erfaring, at mange helsearbeidere på OUS trenger mer øvelse i å møte ungdom. Derfor har Ungdomsrådet sammen med Råd for Ungdomshelse gitt alle ansatte på OUS en mulighet til å kunne forbedre, øke kompetansen og kunnskapen om pasientgruppen ungdom gjennom Ungdomshelsdagen 24. april.

Ungdomshelse: fagdag 24. april 2017

I fjor arrangerte OUS en ungdomshelseuke, en uke som handlet om ungdom på sykehus. For å fortsette å minne alle i OUS på at ungdom har særskilte behov, ønsket vi i år å følge opp med en ungdomshelsefagdag. Jeg, og resten av Ungdomsrådet sammen med mange andre dyktige mennesker som har arbeidet med denne dagen gleder oss til å se og møte akkurat deg, sier Nicolaysen.

I løpet av året som har gått er «Råd for ungdomshelse» etablert, og i samarbeid med Ungdomsrådet arrangeres nå den første av det som skal bli to faste fagdager om ungdom i året. Råd for ungdomshelse og Ungdomsrådet på sykehuset ønsker velkommen til fagdag om ungdomshelse mandag 24. april.

Vi har derfor nå gleden av å invitere deg som behandler, leder, ungdoms -ansvarlig/kontakt og andre interesserte til fagdag:

# UNGDOMSHELSE ved Oslo universitetssykehus.

Mandag 24.april 2017 12.00 – 17.00 Sted: Ullevål, Bygg 6: Store auditorium

Fagdagen er gratis.

Målet med dagen er å gi ansatte økt kunnskap om pasienter i alderen 12-26 år og deres behov i møte med helsepersonell på sykehus og der de ellers lever sine liv.

Fagdagen vil være åpen for andre interesserte utenfor OUS.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: