Verdens tuberkulosedag 24. mars

Fredag 24. mars markeres verdens tuberkulosedag nasjonalt og globalt. Diagnosestasjonen på Ullevål sykehus har i anledning dagen startet en informasjonskampanje ut mot både helsepersonell, institusjoner og organisasjoner om lovpålagt tuberkuloseundersøkelse. 

lungerøntgenPå verdensbasis er tuberkulose fremdeles en av de dødeligste infeksjonssykdommene som finnes. Omtrent en tredjedel av verdens befolkning er antatt å være smittet med tuberkulosebakterien.

I 2015 ble 10,4 millioner mennesker syke av tuberkulose og det var 1,8 millioner dødsfall relatert til sykdommen. 140 000 barn døde av tuberkulose i 2015.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har som mål å redusere forekomsten av tuberkulose med 80 prosent og tuberkuloserelaterte dødsfall med 90 prosent fra 2015 til 2030.

Informasjonskampanje

I anledning verdens tuberkulosedag har Diagnosestasjonen på Ullevål sykehus startet en informasjonskampanje for å informere helsepersonell, fastleger, helsefag- og utdanningsinstitusjoner, barnehager, frivillige organisasjoner m.m. om lovpålagt tuberkuloseundersøkelse.

>> Informasjonskampanje i anledning verdens tuberkulosedag 24.03 (pdf)

diag-IMG_1242-450
Hver dag kommer 20-30 personer, noen ganger flere, til Diagnosestasjonen på Ullevål for tuberkuloseundersøkelse. Her kan de blant annet møte (f.v.) Liv Finstad Aulie, Heidi Arntsen, Eline Hellen, Marianne Tveit, Vigids Nilsen (bak skranken) og Ida Nordby.

 

Lovpålagt tuberkuloseundersøkelse

Helsepersonell som har oppholdt seg sammenhengende i tre måneder eller mer i løpet av de siste tre årene i land med høy eller svært høy forekomst av tuberkulose har plikt til å undersøke seg for tuberkulose før arbeid med pasienter eller barn.

Lovpålagt tuberkuloseundersøkelse gjelder for:

  • alle flyktninger og asylsøkere
  • alle personer fra land med høy forekomst av tuberkulose som skal være over tre måneder i Norge
  • smitteoppsporing ved hvert tilfelle av lungetuberkulose og alle tilfeller av tuberkulose hos barn
  • rutineundersøkelse før arbeid med pasienter og/eller barn for personer som har oppholdt seg sammenhengende i tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose i løpet av siste tre år

Diagnosestasjonen

Diagnosestasjonen er en poliklinisk spesialisthelsetjeneste innen fagområdet tuberkulose. Diagnosestasjonen ligger på Ullevål i bygg 19B, 1. etasje.
Telefon: 22 11 99 30. Telefontid 09.00-15.00 alle hverdager.

Les mer om tuberkulose på helsenorge.no
Les mer om tuberkulose på Folkehelseinstituttets nettsider

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: