Metodevurderinger – bremsekloss i medisinsk og teknologisk utvikling?

Oslo universitetssykehus er et ledende sykehus innen metodevurderinger. Slike vurderinger skal på nasjonalt og lokalt nivå danne grunnlag for beslutning om innføring og utfasing av metoder i spesialisthelsetjenesten. De reiser også mange dilemmaer som blir tema for et åpent seminar 12. mai.  

Et enkelt nettsøk på «nye metoder» gir titusener av treff – svært mange om helseinnovasjoner, nye medikamenter og prosedyrer som lover helbredelse, leveår og/eller livskvalitet.

For kort tid siden var det betydelig enklere å innføre en ny metode i sykehus. En toneangivende fagperson kunne plukke med seg lovende metoder fra kolleger/leverandører, og uten omveier introdusere i en norsk klinisk hverdag. Ofte gikk dette bra og representerte en positiv tilvekst, men historien har også vist en rekke eksempler på innførsel av ny metodikk med svært negative konsekvenser for pasienter, fagmiljø, økonomi og omdømme.

«Nye metoder»

«Nye Metoder» (www.nyemetoder.no) ble etablert av helsemyndighetene fra 2013 og er ment å gi sikker, rask og likeverdig tilgang til nye metoder.

– Oslo universitetssykehus er et ledende sykehus innen metodevurderinger ved et stort volum av egne kunnskapsoppsummeringer (mini-metodevurderinger) innen en rekke fagfelt, drift av en regional kompetansetjeneste, men også gjennom svært mange kompetansebidrag til nasjonale metodevurderinger (SLV og FHI/Kunnskapssenteret), sier Kjell Magne Tveit, fagdirektør og leder av Råd for metodevurdering ved OUS.

Mange dilemmaer

Men «Nye Metoder» er fortsatt i utvikling og vi opplever dilemmaer både om nivåer (hvilken metode skal vurderes av hvem?) og kritisk vurdering av litteratur. En metodevurdering – enten den gjøres nasjonalt eller lokalt – skal være kritisk både til effekt, sikkerhet og kostnader. Bare slik kan den bli et godt beslutningsgrunnlag for en ansvarlig ledergruppe. Men har vi, og ikke minst pasientene, tid til å vente på en langdryg prosess før en lovende metode tas i bruk?

Seminar om metodevurderinger

Dette er noen av spørsmålene som belyses og debatteres på et åpent seminar 12. mai 2017. Vi tar fortsatt i mot påmeldinger, men det er begrenset med plass.

Invitasjon åpent seminar metodevurdering og forskning (doc)

Tid: 12. mai 1000-1415
Sted: OUS Rikshospitalet, A-bygget 3 etg. Aud 33067
Påmelding: berbyr@ous-hf.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: