Reviderte eHåndboksdokumenter om cytostatikahåndtering

Cytostatikautvalget har revidert de kunnskapsbaserte prosedyrene for håndtering av cytostatika. Prosedyrene skal sikre forsvarlig administrering av cytostatika til pasienten. De skal også sikre ivaretakelse av arbeidstakernes sikkerhet og helse, og beskytte mot farer som oppstår eller kan oppstå på grunn av håndtering av cytostatika.

collage-cytostatika
Gruppen som har arbeidet med cytostatikaprosedyrene er Randi Lehne (Avdeling for kreftbehandling) øverst til venstre, Hilde Ulriksen (Avd. for kreftbehandling) til høyre, Gudveig Storhaug (Avd. for kreftbehandling) nederst til venstre og Anja Rolandsson (Avd. for blodsykdommer) nederst til høyre.

– Det er gjort et grundig arbeid, og vi er nå svært fornøyd med å ha fått revidert disse dokumentene, sier Gudveig Storhaug, ny leder i Cytostatikautvalget, som er et underutvalg av Legemiddelkomiteen i OUS.

Storhaug har revidert dokumentene sammen med utvalgets tidligere leder Hilde Ulriksen, Randi Lehne og Anja Rolandsson.

Dokumentene har vært til grundig gjennomgang i hele Cytostatikautvalget, på høring i alle aktuelle klinikker og i Legemiddelkomiteen. Prosedyrene er også godkjent i Nasjonalt nettverk for fagprosedyrer og vil bli publisert på http://www.fagprosedyrer.no/.

Hva er nytt

– Det er gjort gjennomgående omfattende endringer, både faglige og strukturelle, og prosedyrene må leses på nytt. Den største strukturelle endringen er at vi har laget flere tabeller som skal være med å gjøre det lettere å få oversikt over viktig informasjon, forteller Storhaug.

– Vi har laget to e-læringsprogram som ligger tilgjengelig i Læringsportalen. Det ene tar for seg hvordan man kan forebygge ekstravasasjon. Dette er et helt nytt kurs somheter «Cytostatika – forebygging av ekstravasasjon». Det andre heter «Cytostatika – avfallshåndtering» og er et revidert kurs.

Du finner kurset i Læringsportalen. (Åpne kurskatalogen og skriv «cyto» i søkefeltet før du trykker [Enter]. Kurset åpnes i et nytt nettleservindu når du starter det.)

Det jobbes også med å lage et klasseroms-kurs for viderekomne som har jobbet med cytostatika en stund. Dette kurset vil arrangeres fast to ganger i året, er åpent for alle som har tatt kompetansegivende cytostatikakurs.

 

Nye dokumenter i eHåndboka:

Cytostatika (cellegift/kjemoterapi) – administrering og avfallshåndtering

Cytostatika (cellegift/kjemoterapi)- opplæring og godkjenning av sykepleiere

Cytostatika (cellegift/kjemoterapi)- håndtering av søl

Cytostatika (cellegift/kjemoterapi) – gravide, ammende og andre spesielle hensyn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: