Kurses i rehabilitering etter hjerneslag

Praktisk trening er viktig når helsepersonell fra OUS og Oslo kommune møtes til felles kurs i rehabilitering etter hjerneslag. Kurset skal bidra til at alle deler av behandlingskjeden har samme grunnleggende kunnskap.   

Hjerneslag er en sammensatt sykdom der det er behov for mange fagspesialiteter i rehabiliteringen. Tidligere i mai arrangerte Avdeling for klinisk service i Medisinsk klinikk, i samarbeid med den kommunale rehabiliteringsposten på Aker og andre medlemmer i rehabiliteringsnettverket ved Aker helsearena, et tverrfaglig kurs i rehabilitering etter hjerneslag.

Grunnleggende innføring

Hensikten med kurset er å gi ei grunnleggende innføring i tverrfaglig rehabilitering etter hjerneslag i akutt, subakutt og kronisk fase. Kurset går over tre dager og dekker flere områder som medisinske forhold, synsforstyrrelser, kommunikasjon og språk, hjernens plastisitet, motorisk og kognitiv stimulering og trening, og dysfagi. Kurset hadde deltakere fra flere yrkesgrupper, både fra helsehus, sykehjem, bydeler, kommunal rehabiliteringspost og sykehus.

Spesialfysioterapeut Anne Spendrup Erichsen har vært primus motor for kurset.

– Kurset er ei videreføring av ei tverrfaglig slagskole som kompetanseteamet på Aker hadde før fusjonen, forteller hun. I 2015 ble kurset tatt opp igjen i samarbeid med kommunen.

hjerneslagrehab_1642
Anne Spendrup Erichsen demonstrerer et godt støttende grep på fagsykepleier Ellinor Trollebø.

– Vi er i samme hus

Kurset er en del av handlingsplanen for Aker helsearena 2017 hvor Enhet for rehabilitering ved Oslo universitetssykehus og Kommunal forsterket rehabiliteringspost på Aker har lokaler i samme hus.

Et hovedpoeng med kurset er kompetanseutveksling og -overføring mellom spesialist- og primærhelsetjenesten. – Det er viktig at alle ledd i behandlingskjeden har den samme grunnleggende kunnskapen om rehabilitering etter hjerneslag, sier Erichsen.

Praktisk trening

Kurset er lagt opp med ei god blanding av teori og praksis. Vi besøker kurset under delen om dysfagi (spise- og svelgevansker) og kursdeltagerne skal i gang med praktiske øvelser.

hjerneslagrehab_1665-450
Tuva Fosser Stensrud kjenner på ansiktsbevegelsene til Sofia Løseth, med veiledning fra kursleder Anne Spendrup Erichsen.

For en som tilfeldigvis går forbi kurslokalet på Aker denne ettermiddagen kan det unektelig se litt rart ut der kursdeltakerne tar på ansiktene til hverandre, men det er først ved praktisk trening man lærer ferdighetene, påpeker Erichsen.

Her skal kursdeltagerne lære å kjenne hvordan ansiktsmusklene fungerer og hvordan man kan stimulere dem med ulike grep og øvelser. – Ikke minst er det også viktig å erfare hvordan pasientene vil oppleve de samme grepene og øvelsene i ansiktet, sier Anne Spendrup Erichsen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: