Når samhold er viktig

LØRDAG 13.MAI. : «Rehabiliteringsekspressen» fra Oslo universitetssykehus løper inn til en imponerende 149. plass i Holmenkollstafetten klasse A2.

MANDAG 29. MAI: Flere av stafett-deltakerne sitter samlet i tverrfaglig møte på avdelingen for fysikalsk medisin og rehabilitering på Ullevål og diskuterer videre oppfølging av pasient med traumatisk hjerneskade etter ulykke for noen korte uker siden. De avgjørelsene som tas her har alt å si for den unge pasientens videre liv.   

 

På veggen i rommet der det tverrfaglige teamet møtes to ganger i uken, henger avdelingens mål godt synlig på veggen:

«Sammen løfter vi intermediærkompetansen og møter pasienter og pårørende på en profesjonell måte. Vi er hos pasientene. Vi jobber målrettet med rehabilitering. Vi støtter opp om tverrfaglige beslutninger. Vi bygger hverandre gode»

Kompleks pasientgruppe
Til avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering kommer i hovedsak pasienter med traumatiske hodeskader og pasienter med hjerneskader av andre årsaker. Avdelingen mottar også komplekse multitraumatiserte pasienter med store ortopediske skader, og tar inn pasienter med spontane blødninger i hjernehinnene. Over 70 prosent av pasientene er menn, og gjennomsnittsalderen ligger på rundt 40 år.

Godt samarbeid viktig
Sykepleiere, hjelpepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeut, nevropsykolog og lege er «grunnstammen» i det tverrfaglig team i avdelingen. Men en rekke andre spesialister kobles på ved behov; sosionom, logoped, ernæringsfysiolog, psykiater, psykolog og flere ulike legespesialiteter.

team2 team1
Fra venstre: Tomas Brandal Myklebust: Nevropsykolog Inger Seip: Spesialergoterapeut. Halvard Cartfjord Bech: Fysioterapeut Fra høyre: Tanja Karic: overlege. Divna Trebinjac: overlege. Marte Ellersgaard Koch: sykepleier Hanne Kornsæther: Seksjonsleder

 

For at teamet skal fungere optimalt er det viktig at alle trekker i samme retning, og da er det viktig å kjenne hverandre godt. Derfor skjer ikke teambyggingen bare i arbeidstiden.
Rehabiliteringsekspressen:
Lagspill var nøkkelordet da fysioterapeut Halvard Cartfjord Bech gikk i bresjen for å etablere lag til Holmenkollstafetten.

– Et godt fungerende tverrfaglig team betyr veldig mye for pasientsikkerheten. Derfor er det viktig at vi kjenner hverandre godt og spiller på lag, sier han.

Hovedfokus for Halvard og avdelingen var å få flest mulig yrkesgrupper med på laget. På en sengepost med 29 ansatte var det ikke bare enkelt å etablere et lag med 15 personer.

Men det klarte de:

Rehabekspressen
Øverst fra venstre: Stein Inge – Fagsykepleier, Halvard – Fysioterapeut, Andreas – Ergoterapistudent. Midten fra venstre: Hanne – Fysioterapeut, Hanne-Seksjonsleder, Kristin-Fysioterapeut, Mirad – Lege. Foran fra venstre: Jens Ivar-Lege, Cecilie – sykepleier, Marit – Lege, Thomas – Nevropsykolog, Odin – Sykepleier

 

Andre aktiviteter
Vi har hatt fokus på andre arrangementer også, forteller Halvard.; trappetrening på Bislett, sommerfest, julefest og flere spontane arrangementer.

Tverrfaglig samarbeid har vært et sentralt område som vi har arbeidet med i flere år, sier fagsykepleier Stein Inge Skarestad.

Tverrfaglig samarbeid gir en tverrfaglig kompetanse, men det er også svært viktig å ta vare på de ulike yrkesgruppenes spisskompetanse. Sterke faggrupper kan utfordre og utfylle hverandre i arbeidet. Gevinsten ligger nettopp i skjæringspunktet mellom det å opprettholde og dyrke fram spisskompetanse, samtidig som den enkelte deltaker må være villig til å oppgi noe av sin autonomi i arbeidet. Det krever en trygg identitet som fagperson, slik at man våger å åpne opp for andres perspektiver uten frykt for å miste sitt eget, sier han.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: