IT-trygg på reise

Nettverket ditt hjemme eller på jobb er kanskje sikkert, men når du er ute på reise kan du ikke anta at nettverket du kobler til er til å stole på. Du vet aldri hvilke andre personer som er på nettet eller hvilken trussel de utgjør. Noen enkle tiltak før og underveis kan hjelpe deg betraktelig med å beskytte dine data mens du reiser.

Før du reiser

Identifiser hvilke data du ikke trenger å ha lagret lokalt på den bærbare PCen og fjern data du ikke vil at andre skal se. Dette kan betydelig redusere konsekvensen hvis enheten blir stjålet, du mister den eller at den blir beslaglagt av tollen eller av sikkerhetsvakter. Husk at din bærbare OUS-PC synkroniserer filer mellom Dokumenter (lagret lokalt på C-området) og ditt Hjemmeområde (P), slik at du ikke mister bevaringsverdig data fra hjemmeområdet. Det er ikke tillatt å lagre sensitiv informasjon lokalt på datamaskinen eller på hjemmeområdet. Dette omfatter også avidentifiserte opplysninger, dvs der navn og andre kjennetegn på den enkelte er byttet med kode. Ta også en sjekk av hva du har lagret av filer og bilder på mobilen.

For internasjonale reiser, sjekk hva slags strømtilkobling det brukes i landet du skal til, du må kanskje skaffe deg en strømadapter.

Teleselskapene tar ofte ekstra betalt for bruk internasjonalt, du bør vurdere å deaktivere datatrafikk. Får du dekket mobilabonnementet via OUS kan du surfe, ringe og sende SMS på reise i hele EU, akkurat som hjemme i Norge.

Tapte / stjålne enheter

Etter at du har startet reisen må du sørge for at du har fysisk kontroll på enheten. For eksempel, aldri forlat PCen, mobilen eller nettbrettet i bilen hvor andre enkelt kan se de. Da kan kriminelle enkelt knuse vinduet på bilen og ta med seg alt de ser av verdi. En måte for å fysisk sikre enhetene er å ta med låsekabel slik at du kan låse fast enheter som en bærbare PC-en. Kriminalitet er definitivt en risiko, men det er mye mer sannsynlig at du mister enheten. Ifølge en ti år lang studie gjort av Verizon, er det 15 ganger mer sannsynlig at folk mister enheten enn at den blir stjålet. Derfor er det viktig at du sjekker to ganger at du fortsatt har enhetene dine når du er kommet gjennom sikkerhetssjekken, forlater en taxi, restaurant, sjekker ut av hotellrommet, før du går på flyet etc.

Trådløse nettverk

Internettilgang mens du reiser betyr ofte at du må bruke offentlig trådløse nettverk, som de du finner på et hotell, café, eller flyplassen. Problemet med slike nettverk er at du ikke vet hvem som satt de opp eller hvem som er koblet til nettverket. Dette er grunnen til at du ikke kan stole på disse nettverkene, dette er også en av grunnene til at du tok alle stegene med å sikre enheten før du reiste. Wi-Fi bruker radiobølger til å kommunisere fra enheten din med det trådløse aksesspunktet; dette betyr at alle som fysisk er i samme område som deg kan monitorere kommunikasjonen. For å hindre at andre kan se datatrafikken din er det viktig at kommunikasjonen din er kryptert, og dette er en av årsakene til at OUS-PCer er satt opp slik at du må logge på via VPN-løsningen før du kan surfe på internett.

Hvis det ikke er noe trådløst nettverk du kan stole på, så kan du bruke datatrafikk på telefonen (som nevnt tidligere, kan dette være dyrt når du reiser internasjonalt, sjekk med tjenesteleverandør først).

Offentlige datamaskiner

Ikke bruk offentlige maskiner, som datamaskiner i hotellobbyen, bibliotek eller nettkafeer. Det er umulig for deg å vite hvem som har brukt datamaskinen før deg, de har kanskje infisert maskinen, enten bevisst eller ved et uhell. Hvis mulig, bruk kun enheter du kontrollerer og stoler på for nettaktivitet. Hvis du må bruke en offentlig datamaskin, ikke bruk noen tjenester som krever at du logger inn eller taster inn passord.

Alt du foretar deg på PC-en etterlater spor. Ved bruk av andres datamaskiner bør du derfor gjøre det til en god vane å fjerne alle sporene dine.

Tiltak:

  • Slett filer du har jobbet med
  • Lukk alle programmer
  • Slett alle private data fra nettleseren
  • Tøm papirkurven

Slik sletter du informasjon om aktivitet fra nettleseren
Slik hindrer du at informasjon om aktivitet blir registrert i nettleseren

Skuldertitting

Uansett i hvilket land du befinner deg, på offentlige steder er det lett å kikke over skulderen din, for å se hva du leser eller skriver. Vurder derfor nøye hva du jobber med på flyplasser, kafeer og lignende. Du bør også tenke deg om hva du snakker høyt med andre om når du er på offentlige steder, også når du prater i mobiltelefonen.

Reise til USA og Frankrike

Den siste tiden har grensekontrollen inn til USA og Frankrike blitt betydelig skjerpet. De har nå fått mandat til å gjennomsøke også elektroniske enheter som telefon og PC. Det betyr at du kan bli plukket ut og må gi fra deg «alt» av brukernavn og passord. Dette kan være for at grensekontrollen skal kunne gjennomgå bokmerker, sosiale medier-kontoene dine osv. Utenlandske statsborgere som ikke gir fra seg brukernavn og passord, kan bli nektet innreise, odde må da for egen kost bestille ny billett ut av landet. Det er viktig at du da har overholdt forpliktelsen om ikke å oppbevare jobbinformasjon som pasientinformasjon, brukernavn og passord til arbeidsgivers tjenester på mobile enheter.

Hvis du blir bedt om å overlevere slik informasjon må du umiddelbart varsle OUS Personvern og sikkerhet og nærmeste leder. I tillegg må du umiddelbart kontakte Sykehuspartner slik at dine passord blir endret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: