Er du en smittebærer?

Har du rene hender? Her kan du lese hvordan du lett kan utsette andre for smitte helt uten å være klar over det – og hvordan du kan unngå å være en smittebærer.  

Tekst: A. Stella Kyed Johnsen / Foto: Shutterstock

håndvask-shutterstock_282022931-800

Studier viser at håndhygiene ofte blir utført mangelfullt. Det benyttes for lite håndhygieneprodukter, over for kort tid og deler av hendene, som fingertuppene, mellom fingrene, tomlene og håndryggen, blir ofte ikke rengjort slik at effekten av prosedyren blir redusert .

Avdekker urene områder 
– Når vi underviser eller har stand tar vi ofte med oss en lyskasse og gjør et lite eksperiment. Personalet utfører håndhygiene med hånddesinfeksjon som er tilført et fluoriserende middel. Deretter skal de holde hendene under lyset i lyskassen. Mange blir forbauset når de ser at det de trodde var godt utført håndhygiene, ikke var godt nok, forteller Nora Elsebutangen, hygienesykepleier ved avdeling for smittevern (SMV).

Avdelingen erfarer at furene i håndflatene, fingertuppene, tomlene og håndbaken ikke blir tilstrekkelig rengjort.

Smittebærer, jeg?
Det er viktig å hindre at resistente bakterier etablerer seg i sykehus.

I følge Folkehelserapporten vil forekomsten av resistente bakterier øke i den generelle befolkningen. Dette øker smittepresset inn mot helseinstitusjoner. Problemet med resistente mikrober er foreløpig mindre i Norge enn i de fleste andre land. Men økt antibiotikabruk, reisevirksomhet, import av mat og spredning av resistente bakterier i matproduksjonen kan endre situasjonen.

– Du behøver ikke å ha symptomer selv om du er bærer av resistente bakterier. Likevel kan du smitte andre, sier Elsebutangen.

Tiltak som bedrer håndhygienen
Erfaring viser at flere metoder bør kombineres når det iverksettes tiltak for å øke etterlevelse av håndhygiene.

– Vi i Avdeling for smittevern opplever at det har effekt når ledelsen tar grep. For eksempel reduseres bruk av ringer, klokker og armbånd når ledelsen er tydelig på at dette ikke skal brukes på jobb, forteller Elsebutangen.

Avdeling for smittevern har hatt håndsmykketellinger.

– Når vi teller håndsmykker, har det vist seg at pleiere i stor grad ikke bærer ringer, armbånd eller armbåndsur, mens andre yrkesgrupper ikke er helt i mål, sier Elsebutangen.

Avdelingen ser at flere sengeposter har satt opp mange spritdispensere, mens andre gjerne kan sette opp flere for å lette tilgangen til hånddesinfeksjon.

Hygieniske hansker?
I forbindelse med markeringen av håndhygienedagen 5. mai arrangerte Avdeling for smittevern en quiz i håndhygiene. Blant 267 innkomne svar på Ullevål, svarte flere at hansker kan sprites. Riktig svar er at hansker bør ikke desinfiseres.

ABC i enklere håndhygienetiltak
– Vi har diskutert om ansatte kan ha en flaske med hånddesinfeksjonsmiddel i lommen slik at håndhygiene blir lettere tilgengelig. Vi blir imidlertid fortalt av personalet at spritdispensere nær pasientsenger og ved oppholdssteder til personell er tilstrekkelig, sier Elsebutangen.

Det finnes tiltak som kan hjelpe på håndhygienen:

  • Se innkjøpssystemet Iproc for bestilling av spritdispensere.
  • Oppsett av dispensere meldes som sak til OSS kundesenter.
  • Bruk nok tid på håndhygiene – du bør utføre hånddesinfeksjon i 20 – 30 sekunder, håndvask med såpe og vann i 40 – 60 sekunder, for å oppnå effektiv håndhygiene.

– Selv om helsearbeidere anerkjenner håndhygiene som vårt viktigste smitteforebyggende tiltak utføres håndhygiene i under 50 % av de tilfeller det er anbefalt. Det kan vi gjøre noe med, avrunder Elsebutangen.

Kilder:
Nasjonalt folkehelseinstitutt. (FHI). (2017). Nasjonal veileder for håndhygiene. https://www.fhi.no/publ/2017/handhygiene/
Nasjonalt folkehelseinstitutt. (FHI). (2014). Folkehelserapporten. https://www.fhi.no/nettpub/hin/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: