Sammen med OUS åpnet pop-ikonet Madonna barnekirurgisykehus i Malawi

Kristin-Gunnar Bentsen, Stella og Terje H– Dette har vi gledet oss til lenge, sier Hanche-Olsen som har ansvar for det internasjonale engasjementet til Oslo universitetssykehus.

På bildet ser du Kristin S. Hanche-Olsen, den lokale anestesilegen Stella som omkranses av anestesilegene Gunnar Berntsen og Terje Hanche-Olsen inne på det nye sykehuset.

Tre tonn brukt medisinsk utstyr til en verdi av 15 millioner kroner er sendt til Malawi fra OUS. Malawiske leger og sykepleiere har fått utdanning ved OUS, tilsvarende har norske leger og sykepleiere vært på utplassering i Malawi for å gi opplæring og tilrettelegge for Madonnas nye barnekirurgisatsing i Malawi. Prosjektet er finansiert av stiftelsen Raising Malawi, drevet av Madonna. OUS bidrar med utstyr og opplæring av personell.

– Den norske kompetansen er helt avgjørende. Uten vår hjelp hadde ikke det barnekirurgiske sykehuset vært i stand til å åpne nå, sier Kristin Schjølberg Hanche-Olsen, leder ved Seksjon for internasjonalt samarbeid ved OUS.

Fredskorpset i Norge har i tillegg så langt bidratt med seks millioner kroner til prosjektet. Totalt er det norske bidraget til Madonnas topp moderne sykehus i Malawi på rundt 23 millioner kroner.

På bildet ser du delegasjonen fra OUS sammen professor Eric Borgstein på barnesykehusets åpningsdag. Det var  barnekirurgen i Malawi, Borgstein, som koblet nordmennene på Madonnas sykehusprosjekt.

Madonna-i-Malawi

Fra venstre: sykepleierne Gunn June Lund og Line Bolgvåg, barneanestesilegene Gunnar Berntsen og Terje Hanche-Olsen, Madonna, medisinsk ingeniør Erik Ringerike, Kristin Schølberg Hanche-Olsen og barnekirurg fra Malawi professor Eric Borgstein (foto: Nathan Rissman).

Madonnas engasjement

– Dette barnekirugiske sykehuset er vår nasjonale stolthet, sa Malawis president Peter Mutharika under åpningen, og takket alle som hadde bidratt til realiseringen. Han fremhevet spesielt Madonnas moderlige kjærlighet. Madonna har adoptert fire barn fra Malawi og datteren Mercy James, har gitt navnet til det barnekirurgiske sykehuset.

– Madonna tilbød seg å være mor til fire barn fra Malawi. Hun kom, hun så et behov og en sak. I dag er hun som en mor for resten av barna i dette landet, sa presidenten.

Medisinsk teknisk ingeniør Erik Ringerike har i flere år har han bistått med å skaffe, transportere samt sette opp medisinsk-teknisk utstyr, etablere rutiner, konstruert akutt-traller og lære opp lokalt medisinsk-teknisk personell.

Madonna

– Mercy James-senteret er ikke bare blitt et intensivsykehus i verdensklasse, men også et førsteklasses læringsmiljø til å trene neste generasjons malawiske helsearbeidere. Dette sykehuset handler ikke bare om å lege, men vel så mye om myndiggjøring, understreket Madonna (bildet til venstre).

Blant de vanligste operasjonene på barnesykehuset er brokk, medfødte misdannelser i mage og tarm, Hirschsprung sykdom, ryggmargsbrokk, kreftsvulster, tarmoperasjon etter tyfoidfeber, traumepasienter med bløtdelsskader, brannskader og nyfødtkirurgi.

– En toåring med en inneklemt lyskebrokk i Malawi, vil trolig dø av det. En halvtimes operasjon vil bringe barnet tilbake til et normalt liv, sier Terje Hanche-Olsen.

Sykehuset har 52 plasser på sengeposten, seks intensivsenger, tre operasjonsstuer og tre sengeplasser på postoperativ. Tidligere er det utført 700 barnekirurgi-inngrep i året i landet, nå blir kapasiteten betydelig utvidet.

– Den postoperative overvåkningen har tidligere vært meget svak. Det innebærer smerte- og væskebehandling og overvåkning av pust og sirkulasjon etter operasjon. Det nye sykehuset har fått en fin overvåkningsavdeling med dedikert personell, i tillegg til en barneintensivavdeling hvor kompetansen gradvis skal bygges opp, sier Terje Hanche-Olsen.

På-operasjonsstuen-i-Malawi

Et utstrakt internasjonalt samarbeid

Seksjon for internasjonalt samarbeid ved OUS jobber med institusjonssamarbeid i fire land. I Etiopia utdannes kreftleger og kreftsykepleiere, i India jobbes det med nyfødtmedisin og melkebank, i Palestina med ortopeder og operasjonssykepleiere og i Malawi med Madonnas barnekirurgisykehus og nevrokirurgi. 30 norske sykepleiere og 20 leger fra OUS reiser ut og veileder og driver utdanning i disse fire landene hvert år. Tilsvarende kommer det leger og sykepleiere og annet helsepersonell fra landene på utdanning og hospitering i Norge.

– Den globale helsepersonellkrisen er enorm og det er stor mangel på helsepersonell i lavinntektsland, sier Kristin S. Hanche-Olsen.

https://oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/samhandling/internasjonalt-samarbeid

RAISING MALAWI

Madonnas eget hjelpeprogram «Raising Malawi» startet hun i 2006 da hun adopterte sitt første barn fra landet. De støtter foreldreløse og sårbare barn gjennom bistand til helse, skole og lokal støtte.

Madonna: «Da jeg ble kjent med at det levde en million foreldreløse barn i et av Afrikas fattigste land på grunn av AIDS-epidemien, følte jeg et overveldende ansvar for å involvere meg og gjøre hva jeg kunne for å skape oppmerksomhet om situasjonen»

Raising Malawi har bygget ti skoler og nå ett barnekirurgisykehus og deltar i en rekke programmer som støtter og utdanner foreldreløse barn, med særlig vekt på at jenter skal fortsette undervisningen utover barneskolenivå.

http://www.raisingmalawi.org/Health

Les om saken i VG+ eller VG helg i august.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: