Alltid beredt på alvorlige hendelser

Fredag 1. september ringes det inn en ulykke til akuttmottaket på Ullevål; en dykker er funnet livløs i sjøen ved Drøbak, han har kommet for raskt opp til overflaten og har hjertestans.

Ytterligere fire andre er skadet. Trykktanklege kontaktes. Den hardest skadde må rett i tanken, men de fire andre bør også det. Det må utøves HLR redning i selve tanken, B-laget ved ansvarlig lege ved hjertestans må varsles, sammen med sykehusets beredskapsleder.

Denne gangen var det heldigvis bare en øvelse. Hver eneste fredag morgen gjennomføres slike øvelser i akuttmottaket på Ullevål.

Det er vårt ansvar å være forberedt på å håndtere større hendelser. Ved å ha slike øvelser kontinuerlig stiller vi bedre rustet når de først oppstår. Det er å fraskrive seg et ansvar man har ved ikke å øve i akuttmottak, sier teamleder Hilde Kristin Morfjord.

Sykepleierkoordinator i nøkkelrolle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sykepleier Liv Haugen er en av 28 koordinatorer som arbeider ved akuttmottaket.

Ved en eventuell hendelse er det Sykepleierkoordinator i akuttmottaket på Ullevål som vurderer den første meldingen som kommer til sykehuset. Dette gjelder ikke bare ulykker, men også svikt i kritisk infrastruktur. Det er koordinatorene som ved behov iverksetter beredskap i sykehuset på grønt, gult eller rødt nivå.  Vurderingen gjøres sammen med beredskapssjef.

Casene på fredagsøvelsene varierer derfor mellom større ulykker og massetilstrømning av pasienter til sykehuset, til bombetrusler, pasienter som angriper ansatte og CBRNE-hendelser osv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Teamleder Hilde Kristin Morfjord er ansvarlig for øvelsene

I tillegg til de ukentlige papirøvelsene gjennomføres flere større øvelser gjennom året. – Sist gang var en større CBRNE øvelse i vår med samme scenario over tre øvelsesdager for å få igjennom flest mulig ansatte. På denne øvelsen hadde vi 8-10 markører som hadde blitt eksponert for skadelig agens. Vi har tre slike øvelsesdager hvert år, sier Morfjord.

– I tillegg har det vært fire triageteam øvelser siden i vår. Dette involverer det teamet som består av anestesilege, kirurg,  indremedisiner og sykepleier i akuttmottak, som skal hastegradsvurdere pasienter ved massetilstrømning, forteller hun.

Beredskapsansvarlig
Beredskapsansvarlig sykepleier spiller også en viktig rolle i beredskapsarbeidet. I tillegg til å være med på fredagsøvelsene fordeler hun eller han oppgaver til alle ansatte på hver eneste vakt. Skulle det skje en hendelse er det ingen som ikke er klar over hvilke oppgaver de skal utføre. Avhengig av beredskapsnivå, får hver og en av dem utdelt handlingskort der oppgavene står klart og tydelig beskrevet.

Korte enkle øvelser er viktig

Rune Rimstad
Rune Rimstad

Erfaringen fra store øvelser og reelle hendelser er at et viktig og vanskelig punkt er å komme godt i gang. De som sitter med oppgaven å vurdere når vi skal øke beredskapsnivået og begynne å kalle inn ansatte hjemmefra har en nøkkelrolle. Den rollen fortjener de å bli gode på, og det blir de gjennom disse ukentlige øvelsene, sier beredskapsleder ved sykehuset, Rune Rimstad.

– Når alarmen først går kommer det mye folk på jobb i løpet av kort tid, og heldigvis skal de fleste gjøre oppgaver de er vel kjent med i det daglige. Beredskapsplanene er bygget opp slik at vi i stor grad skal gjøre som vi pleier, bare mer av det. Noen har nok en forestilling om at beredskapsplaner er kompliserte og beskriver tiltak og måter å jobbe på som er veldig spesielle og vanskelig å lære. Dermed orker man ikke forsøke å sette seg inn i planen.

Korte, enkle øvelser kan være med på å gjøre den enkelte trygg på egen rolle og motivere til å lese gjennom beredskapsplanen i egen avdeling, sier han.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: