Trener på avansert endoskopi

Livaktige modeller gjorde øvingen svært realistisk da leger og sykepleiere fra hele landet var samlet på Oslo universitetssykehus for et todagers kurs i avansert endoskopi.

Frem til for få år siden var det ikke uvanlig at behandlere hadde lite eller ingen praktisk trening innen avanserte endoskopiske metoder før de har startet med behandling av pasienter. Ved hjelp av avanserte modeller med svært lik anatomi som hos levende mennesker får leger og sykepleiere fra hele landet tilbud om kurs ved Oslo universitetssykehus.

– Endoskopi betyr ikke lenger bare å titte etter sykdomstegn, men omfatter i økende grad også avansert behandling, forteller Truls Hauge, seksjonsleder ved gastromedisinsk poliklinikk.

– Her kan vi gjøre akkurat det samme som man gjør på pasientene, og med det samme utstyret vi bruker til daglig. Det er ekstremt viktig at behandleren kan disse prosedyrene godt før man går i gang på faktiske pasienter.

 

Gastro
Kurset har omtrent 20 deltakere, fordelt på tre grupper. Foto: Mari Glommen/OUS.

De første modellene ble utviklet ved universitetssykehuset i Tübingen på 90-tallet og siden 2005 har kurset blitt gjennomført ved Oslo universitetssykehus 1-2 ganger årlig. Modellene har hud og en indre anatomi som er svært realistisk utformet. Ettersom faget og prosedyrene har utviklet seg har modellene stadig blitt forbedret.

Endoskopi
Praktisk trening i avansert endoskopi. Foto: Mari Glommen/OUS

– Se for deg at du kommer hit som pasient fordi du trenger å få et stent plassert i spiserøret for å kunne ta til deg næring; da vil du helst at legen som behandler deg har gjort dette tidligere, sier professor Karl Ernst Grund fra Universitetssykehuset i Tübingen, Tyskland.

Han har bidratt til å utvikle modellene som brukes under treningen og er på Ullevål for å undervise norske behandlere i endoskopibehandling.

 

Modellene kan lett tilpasses de ulike casene man ønsker å øve seg på. Pasientgruppene som ofte behøver denne type behandling er mennesker med galle-, tarm- eller spiserørskreft og traumepasienter.

Det er gastromedisinsk avdeling ved OUS som sammen med treningssenteret ved universitetssykehuset i Tübingen og klinikk for interdisiplinær endoskopi ved universitetssykehuset i Hamburg organiserer kurset.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: