Er influensavaksinen trygg?

Vaksinen mot sesonginfluensa er en trygg vaksine som sjelden gir alvorlige bivirkninger. Sikkerheten er godt undersøkt både i Norge og internasjonalt. I Norge overvåkes uønskede hendelser etter vaksinasjon av Statens legemiddelverk i samarbeid med Folkehelseinstituttet.   

Tekst: Avdeling for smittevern, Oslo universitetssykehus

Vaksinering

I perioden 2012-2017 ble det i Norge distribuert ca. 2,5 millioner vaksinedoser mot sesonginfluensa. I samme periode ble det meldt 28 bivirkninger som ble kategorisert som alvorlige. Det tilsvarer ca. 0,001 %. Dette var i de fleste tilfellene alvorlig allergiske reaksjoner eller reaksjoner som hadde sammenheng med annen bakenforliggende sykdom.

Lette bivirkninger

Alle vaksiner kan gi bivirkninger som rødhet, ømhet og/eller hevelse på stikkstedet, og etter influensavaksinasjon oppstår dette hos 5-20 % av de vaksinerte. 1-10 % kan også oppleve allmennsymptomer som feber, muskel- og leddsmerter og generell uvelhet. Disse plagene er ufarlige og går over av seg selv etter 1-2 dager.

Vaksinen inneholder ikke levende virus og kan derfor ikke gi influensa hos den som blir vaksinert. Høsten er imidlertid en tid hvor mange blir syke av andre luftveisvirus som kan gi influensalignende symptomer.

Alvorlige allergiske reaksjoner er sjeldne

I svært sjeldne tilfeller kan influensavaksinen gi alvorlige allergiske reaksjoner (anafylaksi). Dette forekommer hos ca. 1 per 1 million vaksinerte. De som har alvorlig allergi mot egg har økt risiko for anafylaksi fordi influensavaksinen kan inneholde spor av eggeproteiner. De fleste kan likevel vaksineres, men bare under utvidet anafylaksiberedskap, f.eks. på Vaksinasjonspoliklinikken.

Det er rapportert noen tilfeller av sjeldne immunologiske og nevrologiske tilstander som knyttes til influensavaksinasjon. Disse omtales i Folkehelseinstituttets Kunnskapsgrunnlag for influensavaksinasjon.

Meld fra ved alvorlige bivirkninger

Ved mistanke om alvorlige bivirkninger skal det sendes melding til Folkehelseinstituttet. Den som er blitt vaksinert kan også selv melde mistenkte bivirkninger.

>> Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider om melding av bivirkninger etter vaksinasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: