Ny fagprosedyre for smertevurdering av barn 0-18 år

Denne høsten er det utarbeidet en ny kunnskapsbasert fagprosedyre for smertevurdering av barn mellom 0-18 år.  

Hensikten med prosedyren er å kvalitetssikre smertevurderingen som gjøres på barn. Systematisk smertevurdering er nødvendig for å kunne gi god smertelindring og evaluere effekten av både medikamentelle og ikke-medikamentelle smertelindrende tiltak. Denne prosedyren beskriver hvordan barns smerter vurderes, samt forslag til verktøy som kan brukes til å måle smerteintensitet hos barn i alderen 0-18 år. Smertevurdering av premature barn vil bli inkludert senere.

Smertevurderingsverktøyene er for både kortvarige smerter som er prosedyrer eller som kirurgirelaterte, men også verktøy for barn med langvarige smerter. PedsQL (The Pediatric Quality of Life Inventory) er et verktøy for  mål av livskvalitet hos barn.

Fagprosedyren inneholder også forslag til spørsmål for innhenting av smerteanamnese, kroppskart hvor barn og ungdom kan lokalisere og konkretisere sine smerter og en oversikt over faktorer som kan påvirke barns smerteopplevelse og smerteadferd. Prosedyren er utarbeidet til bruk for helsepersonell i både spesialist- og kommunehelsetjenesten.

– Arbeidet med fagprosedyren startet for flere år siden og årene har gitt oss den kunnskapen og erfaring vi har i dag for å kunne legge frem en samlet fagprosedyre som også inkludere barn med langvarig smerteproblematikk, sier Anja Hetland Smeland, forskningssykepleier KAB.

Hanne-Kari-Eva-Anja
Eva Carlsen barnesykepleier og praksisveileder for Videreutdanning barn OUS, Kari Sørensen intensiv – og smertesykepleier og stipendiat OUS, Anja H Smeland fag- og forskningssykepleier KAB og stipendiat OUS, og Hanne Reinertsen, førstelektor videreutdanning barn HiOA.

Fagprosedyren har vært på en bred høring i fagmiljøet i Norge, hvor de har fått mange positive tilbakemeldinger og viktige innspill. I det videre arbeidet er det et sterkt ønske om også å inkludere smertevurdering av premature barn. Dette vil bli inkludert senere.

Gruppen som har utarbeidet fagprosedyren er erfarne spesialsykepleiere som har jobbet med barn og smerte i en årrekke. Gruppen er sammensatt av spesialister på de ulike smertevurderingsområder. Noen har oversatt og validert smertevurderingsverktøy, noen forsker på barn og smerte (prosedyre og postoperativ smerte) og noen forsker på langvarig smerteproblematikk.

Hvor finner du den

Du finner denne fagprosedyren i e-håndbok på OUS (nivå 1) og på fagprosedyre.no under navnet «Smertevurdering av barn 0-18år»

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: