Er du sikker? – God pasientsikkerhet å forebygge vekttap

Gjennom pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender 24-7, er Oslo universitetssykehus direkte pålagt av Helse- og omsorgsdepartementet å følge opp 16 utvalgte innsatsområder for å bedre pasientsikkerheten. I 2016 kom Forebygging av underernæring inn som et nytt innsatsområde.  

Pasientsikkerhetsuken+2
I uke 46 (13.-17. november 2017) setter sykehuset ekstra fokus på pasientsikkerhetsarbeidet. Det arrangeres en rekke små og store kurs, stands på de fire største lokalitetene og det avholdes spesielle pasientsikkerhetsmøter i ledergruppene. Uka avsluttes med et stort seminar i Store auditorium på Rikshospitalet fredag 17. november (påmelding i Læringsportalen).

Tekst: A. Stella Kyed Johnsen

De 16 innsatsområdene i Pasientsikkerhetsprogrammet er rettet mot forbedringsområder der tiltak som kan redusere pasientskader og øke pasientsikkerheten er skissert. For hvert innsatsområde har Helsedirektoratet opprettet tverrfaglige ekspertgrupper. Disse er ansvarlige for å utarbeide tiltakspakker basert på dokumentert effektive og målbare tiltak.

Fire tiltak for å forebygge underernæring
Anne Høidalen, klinisk ernæringsfysiolog og seksjonsleder for Seksjon for klinisk ernæring i Kreftklinikken forteller hvordan de arbeider med å forebygge underernæring.

– For innsatsområdet Forebygging av underernæring består tiltakspakken av fire tiltak for inneliggende pasienter:
1) Vurdere ernæringsmessig risiko.
Dersom pasienten er i ernæringsmessig risiko:
2) Individuell ernæringskartlegging.
3) Utarbeide en individuell ernæringsplan.
4) Videreføre informasjonen til neste behandlingsnivå.

Underernæring hos kreftpasienter
Kreftpasienter har høy forekomst av underernæring og klinikkleder Sigbjørn Smeland har derfor gitt Anne Høidalen  i oppdrag å innføre tiltakspakken for Forebygging av underernæring i Kreftklinikken.

– Vi er i gang med å lære opp alle sykepleiere i tiltak 1, å vurdere ernæringsmessig risiko. Verktøyet som brukes i opplæringen kalles Sjekkliste pasientsikkerhet, et nytt tverrfaglig dokument i DIPS, forteller Høidalen.

Hun forklarer at det er viktig å identifisere hvilke pasienter som er i ernæringsmessig risiko.

– Mange forbinder underernæring med undervekt og fanger ikke nødvendigvis opp normalvektige og overvektige pasienter som er underernærte. Vi kan ikke alltid se på pasienter om de er i ernæringsmessig risiko, påpeker Høidalen.

Fagdager om god ernæringspraksis
I mars 2018 skal Kreftklinikken arrangere fagdager for alle sykepleiere. Her skal de delta på heldagskurset God ernæringspraksis. Dette kurset er utviklet i samarbeid mellom kjøkkenet, fagutviklingssykepleiere og kliniske ernæringsfysiologer, og gir opplæring i tiltak 2,3 og 4 i tiltakspakken for Forebygging av underernæring.

– Kurset gir sykepleiere opplæring i forekomst og utvikling av sykdomsrelatert underernæring, praktisk opplæring i beregning av næringsbehov, beregning av næringsinntak og utarbeidelse av en individuell ernæringsplan. Videre lærer sykepleierne hvordan bedre samspill med matverter og kjøkkenet kan sikre at pasientene får i seg tilstrekkelig mat og de lærer når de skal henvise til klinisk ernæringsfysiolog, forteller Høidalen.

Det er viktig at sykepleiere blir i bedre i stand til å ivareta næringsinntak med vanlig mat på et tidlig tidspunkt i pasientforløpet.

– Slik kan vi forebygge vekttap og redusere eller utsette bruk av næringsdrikker, sondemat og intravenøs ernæring for inneliggende pasienter, sier Høidalen.

Tiltakspakker for polikliniske pasienter
Siden de fleste kreftpasienter behandles poliklinisk innføres tiltakspakken også for polikliniske pasienter i Kreftklinikken.

– Bedre ernærte polikliniske pasienter tåler behandlingen bedre, noe som reduserer behovet for innleggelse. Det er bra både for pasientsikkerheten og for sykehusøkonomien.

Høidalen påpeker at det også er avgjørende å få med legene på dette arbeidet, og mener det bør utarbeides et kurs også for legene.

Oppfordrer til å ta fatt på ernæringsarbeidet
Seksjon for klinisk ernæring får ofte henvist pasienter som har gått ned 15 kg i løpet av kort tid uten at det er iverksatt ernæringstiltak.

Med innføring av tiltakspakken for Forebygging av underernæring forventer Høidalen at pasienter i ernæringsmessig risiko fanges opp på et tidligere tidspunkt i pasientbehandlingen.

– Kreftklinikken forbedrer pasientsikkerheten ved å sette ernæringsbehandling i system og jeg oppfordrer andre klinikker til å gjøre det samme. Det er god pasientsikkerhet å forebygge vekttap fremfor å reparere i etterkant, avslutter Høidalen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: