I anledning Pasientsikkerhetsuka arrangerte Sentralt kvalitetsutvalg et utvidet møte med lederne og kvalitetsrådgiverne i klinikkenes pasientsikkerhetsutvalg. Her var også fylkeslegen tilstede.
Tekst: Ingvild Utne Foto: OUS bildebasen
Fylkesmannen i Oslo og Akershus snakket om økt risiko og manglende kontroll ved såkalte overganger mellom OUS og sektorsykehus i flere saker.
– OUS har få klagesaker knyttet til overganger. Likevel er det behov for kontinuerlig oppfølging av denne risikoen i daglig pasientbehandling og ved utforming av pasientforløp. Risikoen er høy for pasientene i slike saker. Det må være det sykehuset som har ansvaret for pasienten som også har ansvaret for samhandlingen inn og ut av sykehuset, påpekte fylkeslege Jan Petter Odden.
På oppfordring fra OUS tok Fylkesmannen opp tilsyn mot virksomheten versus det enkelte helsepersonell.
– Oppmerksomheten skal være rettet mot virksomhetene, sa Fylkesmannen.
Selv om en pasient ber om en vurdering knyttet til et eventuelt lovbrudd (pliktbrudd), begått av et konkret helsepersonell, må fylkesmannen vurdere både virksomhet og helsepersonell i samme sak.
– Et viktig kontrollspørsmål i tilsynssakene er; Kan forholdene helsepersonellet jobber under ha vært medvirkende til den uønskede hendelsen? Her er det fint om OUS klargjør dette i sine opplysninger i saken, påpekte Fylkesmannen.
Case om operasjonsvirksomhet på Aker sykehus
Per Snorre Lingaas, overlege ved Thoraxkirurgisk avdeling, presenterte en ti-dagers lang kirurgisk rundreise for en av OUS pasienter som heldigvis endte godt. Etter et kirurgisk uhell ved en rutineoperasjon, var pasienten en hårsbredd fra døden. Pasienten klarte seg likevel godt ved felles innsats av kyndig personell på riktig sted og tid. Lingaas viste også til belastningen slike hendelser innebærer for involvert helsepersonell, og særskilt for enkeltpersoner som blir vurdert av Fylkesmannen i en tilsynssak.
Ansvar for pasienter med komplekse problemstillinger
Thor Willy Ruud Hansen, leder i Klinisk etikk komite (KEK), tok opp temaet; Hvem tar ansvar for pasienter med komplekse problemstillinger? I kraft av sin nasjonale rolle i behandlingen av en rekke medfødte eller alvorlige sykdommer har OUS omsorg for pasienter der flere spisskompetente miljøer ved sykehuset er involvert i behandlingen.
– På tross av økt fokus på dette i de senere årene, har vi fortsatt et utviklings- og forbedringspotensial, sa Thor Willy Ruud Hansen.
Dette ble illustrert ved en case.
– KEK ønsker derfor at sykehuset vil arbeide videre for å fremme helhetlig omsorg for pasienter med komplekse lidelser der mer enn en gruppe blant sykehusets eksperter har en rolle i behandling og oppfølging, sa Thor Willy Ruud Hansen.
Fakta:
Sentralt kvalitetsutvalg består av administrerende direktør, klinikkleder, stabsdirektør, representant fra Fagforbundet, Legeforeningen og Sykepleierforbundet, Vernetjenesten, Klinisk etikk komité og Helse og sosialombudet i Oslo. Fylkeslegen sitter i ledergruppen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Spørsmål?
Kontakt pasientsikkerhetsuka:pasientsikkerhet@ous-hf.no
Mobil: 48 01 63 64
Legg igjen en kommentar