Øver på internasjonal innsats for nordmenn i utlandet

Tenk deg et land. Vi kaller det Iberia. Det ligger på Den iberiske halvøy. Her er litt fantasi – og litt virkelighet. Akkurat slik det bør være – som bakteppe for en øvelse, som skal være mest mulig realistisk. Uten helt å være det.

Iberia 1K 7 - IMG_2480 Insta

Og altså, i dette fantasilandet Iberia. Der står det ikke så bra til. Samfunnet er de siste uker blitt betydelig destabilisert. Infrastrukturen er i ferd med å lammes av opptøyer, korrupsjon og kaos. Det bor mange nordmenn i «landet», flere på et sykehjem som drives i området. Norske myndigheter følger situasjonen tett. Evakuering av nordmenn både på sykehjemmet, og ellers, vurderes fra time til time.

Dette, kjære leser, var scenariet for Øvelse Iberia’17. En større øvelse som begynte fredag 17. november og strakte seg gjennom hele helgen. Mange var involvert, både som øvingspersonell, markører, stab og observatører. I koordinasjon med Utenriksdepartementet øvet personell på reelle oppdrag der de på kort varsel skal kunne sendes ut av landet for å bistå nordmenn i områder der videre opphold kan være truet på liv og helse.

Helsefaglige innsatsteam
Det er akkurat et år siden Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet gav Helsedirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) i oppdrag å utvikle en ordning med å rekruttere og sende ut innsatsteam med helsefaglig kompetanse til internasjonal innsats. Denne tjenesten er satt sammen for å støtte FN, og i enkelte tilfeller EU, med systemer for raskt å kunne sende ut mannskap og bidra med infrastruktur ved større kriser og katastrofer.

Teamene kan ved behov også brukes som en ressurs i nasjonal krisehåndtering. Innsatsteamene skal tilfredsstille kravene i WHO og EUs godkjenningsordninger for Emergency Medical Teams (EMT).

URE reiser først
Ved slike hendelser vil Utenriksdepartementets utrykningsenhet (URE-teamet) normalt være først fremme, med en responstid på seks timer fra alarmen går til de forlater Norge. Dette er et lite team bestående av representanter fra Utenriksdepartementet, politiet og helsetjenesten. Disse vil ha en overordnet og strategisk funksjon. Et nivå lenger ut i prosessen vil de mer operative innsatsteamene for helse bli satt inn. På 24 timers varsel skal medlemmene av disse teamene kunne forlate Oslo lufthavn Gardermoen, fullt satt opp med nødvendig utstyr for umiddelbart å kunne starte sitt arbeide på bestemmelsesstedet.

Iberia+450+5+-+IMG_2461

Sitte natten gjennom på simulert flytur
Tilbake til fredag kveld, og den halve virkeligheten. Vi er på SPAT i Sykehusveien 19 på Lørenskog; «Senter for Prehospital Akutt- og Transportmedisin». Her er to spesialsammensatte team i ferd med å møtes og bli kjent. 12 medlemmer i hvert team. De er satt sammen for anledningen for å møte de antatte behov situasjonen i «Iberia» vil kreve. Her er sykepleiere og leger med spesialkompetanse innen anestesi, intensivbehandling og psykiatri, samt jordmor og en gruppe paramedics.

– Nå skal de raskt bli kjent, både med seg selv og sin egen teamledelse. De skal kles opp, de skal ta imot, og tildels velge seg ut, utstyr fra det rikholdige lageret til utstyrsansvarlig José Pessoa (bildet under) på SPAT. Kl. 23 fredag kveld skal de hentes av Helseekspressen og kjøres til Oslo lufthavn Gardermoen. Her skal de simulere en fire-fem timers flytur av primitivt slag i Forsvarets Herculesfly, før de i otta skal ut og begynne arbeidet som venter dem i Iberia, forteller stabsleder Halvard Stave (mannen med blå caps på bildene) i luftambulanseavdelingen til prehospital klinikk ved Oslo universitetssykehus.

Siden «Iberia» ikke finnes, vil øvelsens videre løp i praksis skje i utvalgte områder på det sentrale Østland. Markører vil bidra til autentisitet under øvelsen, som først ender et stykke ut på søndagen.

Bildene du ser i denne reportasjen tok vi på SPAT, Lørenskog, fredag kveld – de gir deg kanskje et inntrykk av hvordan det hele dro igang? Honnør til flinke folk som på denne måten gir av sin tid og erfaring for fellesskapets beste!

 

… Og hvis noen synes overskriften «Øver på internasjonal innsats for nordmenn i utlandet» lyder som en pleonasme, så har de helt rett!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: