10 år med Unilab: Viktig og kritisk brikke for laboratoriene i sykehuset

Ikke alle tenker over hva som ligger bak fra før det tas en prøve av en pasient til det dukker opp et prøvesvar på skjermen. Unilab er et av laboratoriedatasystemene i OUS som holder styr på prøver og prøvesvar. 

Tekst og foto: Klinikk for laboratoriemedisin


For å holde kontroll på prøven fra A til Å, og sørge for at de rette personene får riktige svar, er det laboratoriedatasystemet som er hjernen bak håndtering av laboratoriesvar på sykehuset. Unilab er et laboratoriedatasystem som brukes for mange laboratoriefagområder på Rikshospitalet, Ullevål, Radiumhospitalet, Aker og SSE. I disse dager har Unilab 10-års jubileum på sykehuset.

unilab-450

Forvaltere og ledere fra mange av avdelingene som bruker Unilab samlet seg denne uken for å feire 10 år med Unilab.

Hva betyr Unilab for OUS?

Lars Eikvar er klinikkleder i Klinikk for laboratoriemedisin. På spørsmålet «hva betyr Unilab for OUS?» svarer han: «Unilab har vært og er en viktig og kritisk brikke for Klinikk for laboratoriemedisin. Det er et system som vi er helt avhengige av for å sikre at laboratorieresultater håndteres på en kvalitetsmessig god og effektiv måte. Systemet har vært under kontinuerlig utvikling og forbedring i de 10 årene det har vært i bruk ved OUS, og forvaltes av en meget kompetent og dedikert gruppe ansatte».

Håndterer store mengder prøvesvar

En helt vanlig arbeidsdag på OUS registreres det i Unilab oppunder 4500 nye rekvisisjoner, inntil 70 000 prøvesvar produseres, og alt må håndteres på en korrekt og etterprøvbar måte. I 2016 håndterte Unilab totalt over 13 millioner analyser og 900 000 rekvisisjoner.

Det aller verste som kan skje i et laboratoriedatasystem er at prøvesvar forveksles, eller at det skjer feil i beregninger eller overføring mellom analyseinstrumenter, laboratoriedatasystem og journalsystemer. Av den grunn er det mye innebygget sikkerhet i systemet for å kunne garantere riktig håndterte laboratoriesvar på tvers av fagområder, avdelinger og klinikker.

Brukes i flere klinikker

Fra begynnelsen av 2018 vil Unilab være i bruk av 16 laboratorier tilknyttet 8 avdelinger i 5 klinikker ved OUS. Unilab er også i bruk på Sørlandet og Vestfold sykehus, samt ved flere laboratorier ved foretakene i Helse Vest.

Driftssikker modell

Modellen som er valgt for laboratoriedatasystemet har vist seg å være svært vellykket målt i oppetid, fleksibilitet, responstid, sikkerhet og brukertilfredshet. Ifølge forvaltningsleder Anita Høgetveit skyldes dette i hovedsak to forhold.

– For det første er Unilab et godt system med uvanlig god support og høyt fokus på kontinuerlige forbedringer. For det andre er det lokal forvaltning av systemet med administratorer og superbrukere fra alle fagområdene som bruker systemet. Det siste er helt nødvendig for å kunne forstå og håndtere viktige behov i et moderne laboratoriedatasystem, sier Høgetveit.

OUS har behov for spesialfunksjoner

Flere av laboratoriene ved OUS har behov for spesialfunksjoner som ikke finnes i enklere laboratoriedatasystemer, men som er blitt utviklet i Unilab over de siste ti årene. Dette kan imidlertid endre seg når et regionalt laboratoriedatasystem etter planen skal rulles ut ved OUS.

– Det er en uttalt bekymring blant forvalterne og mange av brukerne av Unilab for at man ved innføring av et standardisert regionalt laboratoriedatasystem med sentralisert funksjonell forvaltning vil miste nødvendig funksjonalitet og fleksibilitet for våre spesialfunksjoner. Det er derfor avgjørende at dersom et nytt system skal avløse Unilab, må det nye systemet også utvikles og forvaltes på en måte som sikrer at OUS kan levere høyspesialiserte helsetjenester til pasientene, også i framtiden, sier forvaltningsleder Anita Høgetveit.

Uansett hva som måtte skje i fremtiden, er det en sprek 10-åring som har jubileum på OUS, og dagen blir feiret med kake og ballonger!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: