Jubler for hjernehelsestrategi

Wow, dette er en spennende dag, hjernen har fått sin egen helsestrategi, den første i sitt slag, dette er et godt skritt i riktig retning for bedre hjernehelse, sa Henrik Peersen, leder av Hjernerådet og medlem i brukerrådet i Nevroklinikken ved OUS.  

Det var mange interesserte tilhørere i salen da helse- og omsorgsminister Bent Høie la frem strategien tirsdag.

– Dette er en stor dag, for hjernen angår oss alle. Det er forskning som har ført oss dit vi er i dag, og det ligger store uløste oppgaver foran oss. Dette er som 17. mai og julaften på en gang, sa overlege Hanne Flinstad Harbo ved OUS.

Under fremleggelsen snakket Harbo om viktigheten av forskning på hjernesykdommer for å finne årsaker til sykdom, effektiv behandling for å bremse eller kurere sykdom.

Nils Olav Aanonsen leder for avdeling for nevrorehabilitering fortalte om deres arbeid med tverrfaglig ambulant team for utviklingshemmede.

Smartere enn en smarttelefon
Hjernen er med deg overalt, den er et apparat som er smartere enn den smarteste smarttelefonen. Jeg håper dette blir den beste julegaven og bedre enn alle smarttelefoner under juletreet, sa Høie da han presenterte strategien.

– Hjernesykdommer rammer en av tre mennesker i løpet av livet. En ny nasjonal strategi skal sikre mer forskning på hjernesykdommer, bedre behandling og oppfølging og bedre involvering av pasienter og pårørende.

Får 20 millioner
Regjeringen har allerede bedt Forskningsrådet lyse ut 20 millioner kroner til forskningssenter for klinisk behandling, på alvorlige sykdommer som ALS, MS og demens. I tillegg styrkes Forskningsrådet med ytterligere 5 millioner kroner på dette feltet.

I tillegg til mer forskning og innovasjon, legger strategien vekt på forebygging, bedre involvering av pasienter og pårørende og bedre behandling og oppfølging av pasienter.

Flere pakkeforløp
Høie lover også flere pakkeforløp innenfor hjernehelse:

– Mennesker med hjernesykdom kan leve et godt liv og mestre livet, men det er viktig at de får tverrfaglige og koordinerte tjenester. I desember starter vi med pakkeforløp for hjerneslag. Vi vil vurdere å utvikle flere pakkeforløp for hjernesykdommer, som ikke er basert på diagnose, men på liknende funksjonsutfordringer og behov for oppfølging, sier Høie

Nå starter den neste jobben, Helsedirektoratet skal lage en konkret plan for oppfølging av strategien.

Les mer og last ned rapporten her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: