Holder kurs i håndtering av alvorlige fødselsskader

Fødeavdelingen ved OUS har Norges laveste forekomst av skader i endetarmens lukkemuskel i forbindelse med fødsler. Likevel trener fagpersonellet årlig på å håndtere slike skader.

Avdelingen tilbyr et strukturert opplæringsprogram i forebygging og reparasjon av alvorlige fødselsskader for jordmødre og leger. For 5. år på rad finner «sutureringskurset» sted.

bilde2
Etter teoretisk del av kurset fortsetter man med praktisk trening

Et mangeårig målrettet forbedringsarbeid frontet av overlege og førsteamanuensis Katariina Laine og jordmor Mariana Petterson med viktige støttespillere blant jordmødre og leger i avdelingen, har ført til en betydelig nedgang i forekomsten av alvorlige fødselsrifter. Dette gjelder både ved naturlige og instrumentelle forløsninger. Jordmødre og leger trener med jevne mellomrom på korrekt og sikker støtteteknikk, og sertifiseres på dukker.

På tross av god opplæring er det umulig å forhindre alle alvorlige rifter. Derfor er det viktig å være godt trent den dagen skaden først skjer.

– Kurset blir viktigere og viktigere nå som vi har så lav forekomst av rifter: jo sjeldnere en hendelse inntreffer. Griseendetarmer doneres fra et stort slakteri og fraktes til morgenmøterommet på Kvinneklinikken hvor overlege Meryam Sugulle og LiS Birgitte Mitlid-Mork gjør de siste forberedelsene: Endetarmene spikres på korkplater og suturutstyr legges frem.

bilde3
Overlege Meryam Sugulle veileder kursdeltakerne

Kurset, som er laget for Leger i Spesialisering innen gynekologi og obstetrikk, starter med teoretiske forelesninger ved overlegene Anny Spydslaug og Sissel Oversand fra avdelingens urogynekologiske seksjon.

Disse to følger opp alle kvinner som har fått rift i lukkemuskelen ved fødsel. Oppfølgingen skjer som regel etter ett år, med kontroll på en spesialistpoliklinikk hvor eventuelle senskader kartlegges ved vanlig gynekologisk undersøkelse, supplert med ultralyd.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: