Beskytt pasienten – husk å tilbakekalle gamle resepter

– Mange leger, i og utenfor sykehus, glemmer å sjekke reseptformidleren (der e-resepter lagres) før de lager nye e-resepter. Det kan føre til at pasientene får feil medisiner, sier samhandlingsoverlege Bente Thorsen ved Oslo universitetssykehus.

E-resept er raskt å skrive for legen, og enkelt for pasienten å bruke, men med betydelig risiko for feilmedisinering dersom legen er for rask. Før ny e-resept sendes, er det derfor viktig at legen sjekker reseptformidleren, og fjerner resepter som ikke skal brukes mer.

Hvis en pasient bruker 100 mg av en hjertemedisin og legen mener at dosen skal halveres til 50 mg uten å fjerne resepten på 100 mg tabletter fra reseptformidleren, risikerer pasienten å bruke 150 mg i stedet for 50 mg, altså 3-dobbelt av ønsket dose.

bente-avlang-800px
Samhandlingsoverlege Bente Thorsen

Gamle resepter
Det hender også at pasienter fortsetter å bruke et legemiddel som legen har ment å seponere, men uten å fjerne resepten fra reseptformidleren.  Da ligger den der, klar til ekspedering neste gang pasienten kommer til apoteket.

– Hvis alle leger tar ansvar med å «rydde» i reseptformidleren før ny e-resept lages, blir det tryggere å være pasient. Og det blir enklere å holde oversikt over legemidlene, for både pasient og helsepersonell, sier Thorsen.

E-læringskurs
Direktoratet for e-helse har laget et e-læringskurs i samarbeid med Senter for Kvalitet i Legekontor. Kurset gir en teoretisk og praktisk innføring i hvordan e-resept bør brukes. Kurset er gratis og gir 5 valgfrie poeng til legers etter- og videreutdanning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: