Bedre pasienttilfredshet ved å endre arbeidsrutiner

Tekst og foto: Nina E. Gausdal Try

Dette er tjenesteinnovasjon i praksis som kommer pasientene til gode!

For første gang i Norge klarerer sykepleiere ved Øyeavdelingen på OUS pasienter til operasjon. Øyeavdelingen har endret og effektivisert måten de jobber på. Dette er tjenesteinnovasjon i praksis som kommer pasientene til gode!

Tidligere måtte pasientene ved Øyeavdelingen sendes fra poliklinikken til dagkirurgisk avdeling for å bli undersøkt av LIS-lege for deretter å snakke med sykepleier. Anestesilegen klarerte så pasienten dagen før operasjon etter de opplysningene gitt i denne konsultasjonen. Resultatet ble mye unødvendig venting for pasientene. I tillegg var ofte den pre-operative undersøkelsen litt mangelfull slik at pasienten ble strøket eller måtte få ny tid til operasjon. Dette unngår de nå. Sykepleierne har fått økt sin kompetanse og fått mer ansvar. Dette har gitt en jobbglidning som har effektivisert arbeidsdagen.

Elisabeth-2
Enhetsleder Elisabeth Eik-Nes

– Det beste er at pasientene slipper å vente lenge på legen og sykepleierne slipper å bruke tid på å få tak i legen, sier enhetsleder Elisabeth Eik-Nes.

Sykepleierne lager nå gode polikliniske notat hvor de kartlegger hele pasienten, det er et spesialtilpasset journalnotat som anestesilegen kan bruke før godkjenning til narkose. Sykepleierne har riktignok fått mer å gjøre, men de jobber mer effektivt og de har mer kontroll på arbeidsdagen sin så de er veldig fornøyde med endringen.

Sykepleiestyrt klarering av pasienter til generell anestesi
Tradisjonelt er det anestesilegene som klarerer pasientene til operasjon, men på Øyeavdelingen så de at dette også kunne gjøres av sykepleiere hvis de fikk grundig opplæring.

– For at en slik jobbgliding skal bli vellykket, er vi avhengig av fast personell, korte avstander, vilje til forbedring og godt samarbeid mellom yrkesgruppper, sier Eik-Nes.

Sykepleierne klarerer pasientene til generell anestesi og sørger for at nødvendige medisinske vurderinger og undersøkelser er utført i god tid før elektiv/planlagt operasjon med generell anestesi. Sykepleiestyrt klarering av pasienter til generell anestesi er nå etablert som en rutine ved Øyeavdelingen. Men fremdeles må anestesilegen sette endelig godkjent i operasjonsoppmeldingen.

Terje-Dybvik
Anestesilege Terje Dybvik

Det var anestesilege Terje Dybvik som satte i gang prosjektet, og han er veldig fornøyd med resultatet.

– Pasientene får gjort alt på samme dag, færre pasienter strykes og vi har bedre medisinske opplysninger. Ingen pasienter strykes på grunn av manglende utredning lenger, sier Dybvik.

 

 

Her kan du lese artikkelen de fire har skrevet i Sykepleien

Sissel,-Kristin,-Elisabeth,-Terje– Pasientene slipper å bli så frustrerte over all ventingen, sier pasientkoordinator Cecilie Koppang , sykepleier Kristin Almendingen ledende enhetsleder Elisabeth Eik-Nes og anestesilege Terje Dybvik.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: