22. mars markeres Verdens vanndag

22. mars markeres Verdens vanndag. En av våre forskere, Eyrun Kjetland, leder et team som kartlegger og behandler afrikanske jenter og kvinner som har badet i ferskvann og blitt smittet med parasitten Schistosoma. 

Eyrun Kjetland leder forskningsprosjektet «The Female Genital Schistosomiasis Europe South-Africa Network» og forsker nettopp på vann.

Hun forsker på ferskvann i flere afrikanske land for å finne parasitten Schistosoma. Denne ormen gjør så stor skade i underlivet at kvinnene lettere blir smittet av HIV.

kjetland-mfl
Fra konferansen i New York 15. mars. F.v.: Eyrun Kjetland (OUS, lege og forsker på Bilharzia og HIV), Terry Mc Govern (Columbia Universitet, advokat og kvinnehelseaktivist), Erna Kojic (forsker på kreft hos kvinner), Peter Godfrey-Fausset (UNAIDS, FNs HIV/AIDS-program, Geneve), Jennifer Downs (forsker på Bilharzia og HIV), Pragna Patel (HIV/AIDS arbeider på Center for Disease Control, Atlanta, USA).

15. mars talte Eyrun Kjetland ved en stor konferanse på New York Academy of Sciences, «Improving Women’s Health: HIV, Contraception, Cervical Cancer and Shistosomiasis”.

Fremskritt i forskningen

Kjetland forteller etter konferansen: – Symposiet fokuserte på møtepunktene mellom HIV og kvinnelig genital schistosomiasis (Bilharzia). Vi har økende bevis for at Bilharzia gjør kvinner sårbare for HIV og også livmorhalskreft. Vi mener at forebygging, behandling og kommunikasjon om Bilharzia burde integreres i helsetilbudene som har med HIV å gjøre. Vi diskuterte mulighetene for å gi Bilharzia-behandling sammen med barnevaksinasjonsprogrammet, men også i møte med voksne. UNAIDS og PEPFAR var tilstede og deres valg er svært viktige for hva landene vil gjøre. Denne gangen ble ingenting bestemt og noen var skeptiske, men det er kun andre gang i historien at dette er på UNAIDS og WHO sin agenda. Det lover bra for våre pasienter, avslutter Kjetland.


Les også:

Jakter på smitteparasitt som kan føre til mer HIV-smitte (13.12.2017)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: