Verdens tuberkulosedag 24. mars

I 2016 døde 1,8 millioner mennesker av tuberkulose. Dette er den infeksjonssykdommen som tar flest liv i verden. Men i Norge blir du frisk av tuberkulose!

I anledning Verdens tuberkulosedag arrangerte Landsforeningen for hjerte-lungesyke internasjonal (LHLi), Primærmedisinsk verksted, Somalisk kvinneforening, og tuberkulosekoordinator ved OUS et seminar i bydel Gamle Oslo. De fleste som får tuberkulose i Norge er smittet i sitt hjemland før de kom til Norge.

Hvorfor et seminar?

– Hensikten med seminaret var å gi kunnskap om og tillit til helsevesenet, gi informasjon om tuberkulose for å skape trygghet og gjøre det enklere å snakke om sykdommen for å motvirke stigma, sier Ane-Helene Stang, tuberkulosekoordinator ved Diagnosestasjonen på Oslo universitetssykehus, og legger til at for å bekjempe tuberkulose må vi gjøre tiltak både lokalt og globalt.

To av de ansatte på diagnosestasjonen på OUS, Ida Jeanette Nordby (sykepleier) og Ane-Helene Stang (tuberkulosekoordinator) var til stede på seminaret og informerte om hva som ble gjort av undersøkelser (røntgen, ekspektoratprøver og en blodprøve test) for å påvise sykdom eller smitte av tuberkulosebakterien.

– I mitt hjemland Somalia er det mange som ikke blir friske av tuberkulose, mange dør fordi de ikke har tilgang til riktig behandling, sa en av kvinnene som holdt innlegg på konferansen.

Hun er nå sykepleierstudent og har en ekstrajobb i hjemmesykepleien, og har erfaring med tuberkulose fra flere ulike ståsteder. Hun er opptatt av å spre kunnskap om tuberkulose og det norske helsevesenet, og å dempe frykt som er forbundet med sykdommen. Kvinnen er et forbilde og et levende bevis på at man blir frisk, og var glad for å få anledning til å formidle budskapet sitt til deltakerne på seminaret.

Fra-venstre-Kari-Schätzer-Coll--Ingunn-NordstogaI--Ruth-Paintsil--Ayaan-Yasiin
På bildet fra venstre: Kari Schätzer Coll  (helsesøster/minoritetsveileder) PMV, Ida Nordby (sykepleier) fra Diagnosestasjonen, OUS , Ingunn Nordstoga, (rådgiver) LHLI,  Ruth Paintsil ( fagkoordinator) PMV, Ayaan Yasiin (rådgiver) i Somalisk kvinneforening og miljøarbeider i PMV , Ane-Helene Stang (tuberkulosekoordinator) fra Diagnosestasjonen, OUS.

– Det er svært nyttig å komme på et slikt seminar, sier en av deltakerne på seminaret fra Eritrea, jeg vil ta med meg kunnskapen inn i mitt miljø og informere videre.

Et viktig samarbeid

Samarbeid mellom det offentlige helsevesenet og brukerorganisasjoner gjør ting som ellers ikke er mulig, mulig. Landsforeningen for hjerte og lungesyke internasjonal (LHLi) har utarbeidet pasientvennlig informasjonsmateriell som tar hensyn til folks bekymringer rundt tuberkulosen. En undervisningspakke beregnet på mennesker som har bodd kort i landet finner du på nettsidene til Vestre Viken.

Gå til fastlegen hvis du har symptomer

Symptomene på tuberkulose er hoste, feber, nattesvette og vekttap. Tuberkuloseundersøkelsen består av røntgen av lungene og i noen tilfeller også blodprøve (IGRA-test). Blodprøven viser om man har vært utsatt for smitte, ikke om man er syk eller ikke med tuberkulose.

Tuberkuloseundersøkelser er pålagt for følgende grupper:

  • Personer som skal oppholde seg i Norge i mer enn tre måneder, og som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose. De skal bestille time på Diagnosestasjonen så snart som mulig etter ankomst.
  • Personer som har oppholdt seg mer enn tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose, og som skal arbeide med barn eller i helseinstitusjon, kan henvises fra bydel/bedriftshelsetjeneste.

LHL- internasjonal
LHL Internasjonal arbeider mot tuberkulose, og for pasientrettigheter og pasientmedvirkning, med fokus på mest utsatte grupper. LHL Internasjonal var tidligere en avdeling i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, men er nå en selvstendig stiftelse Arbeidet foregår Norge, Russland, Romania, Nepal, Sudan, Tanzania, Malawi og Zambia. Opprinnelsen til LHLI strekker seg tilbake til 1943 da tuberkulose var et alvorlig folkehelseproblem i Norge, og «Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon» ble opprettet. Det internasjonale arbeidet startet på 1980-tallet.

Lenke til NHL-internasjonal

Primærmedisinsk verksted
Primærmedisinsk verksted (PMV): flerkulturelt ressurssenter i Oslo. På PMV møtes mennesker for å utveksle flerkulturell kompetanse, religion- og livssynsperspektiver, migrasjonserfaringer og diasporaopplevelser. Deltagerne er hovedsakelig kvinner med innvandrerbakgrunn, men også noen menn. PMV utdanner frivillige flerkulturelle brobyggere som kan bistå i klientveiledning og det tverrkulturelle dialogarbeidet ved senteret forøvrig. Brobyggernes virke utgjør i dag den organiserte frivilligheten på PMV.

Lenke til Kirkens bymisjon, flerkulturelt ressurssenter i Oslo.

Aktuelle nettsider:

Se Folkehelseinstituttets nettside under Tuberkuloseveilederen. Se også faktaark.

Les også om Verdens tuberkulosedag her.

Les om tuberkulose på Helsenorge.no.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: