Oslo Imaging Technology Research and Innovation Centre (ImTECH)

Onsdag 21. mars var det offisiell åpning av det nye forsknings- og innovasjonssenteret Oslo Imaging Technology Research and Innovation Centre, ImTECH. Dette er et senter for utvikling av medisinsk bildediagnostisk teknologi, hvor man utvikler fremtidens løsninger for avansert bildediagnostikk og bildebehandling.

– Dette er en stor dag for alle oss som jobber med medisinsk bildediagnostikk, sier Anne Catrine Trægde Martinsen, som er initiativtaker og leder for ImTECH og som også leder Avdeling for diagnostisk fysikk ved Oslo universitetssykehus.

For å lykkes med innovasjon og forskning innenfor avansert avbildningsteknologi, er det viktig at helsepersonell og akademiske partnere samarbeider tett med de internasjonale aktørene som utvikler teknologien. Hovedsamarbeidspartnere i ImTECH er Oslo universitetssykehus og en av verdens fremste leverandører innenfor avansert avbildningsutstyr, GE Healthcare.

Imtec-800px
På bildet fra venstre: Hans Jørgen Smith (klinikkleder KRN), Anne Catrine Martinsen (initiativtaker og leder av ImTECH, samt avdelingsleder Avdeling for Diagnostisk fysikk i KRN), Catherine Estrampes (CEO i GE Healthcare Europe) og Johan Norling (CEO GE healthcare Norden).

 

I tillegg vil Universitetet i Oslo og NTNU, samt bedrifter som NordicNeuroLab (NO), Oslo Cancer Cluster (NO), Phantom Laboratory (US), RTI (SE) og Image Owl (IS) være med som samarbeidspartnere.

Presisjonsmedisin stiller krav til mer nøyaktig diagnostikk og kontroll av behandling. Den informasjonsteknologiske utviklingen innenfor radiologi og nukleærmedisin har vært betydelig de siste 10 årene. Utviklingen har bidratt til raskere undersøkelser med høyere presisjon og nøyaktighet. Avansert radiologisk og nukleærmedisinsk utstyr er svært kostbart å anskaffe, samtidig som den teknologiske utviklingen går raskt og stiller krav til stadige og kostbare oppdateringer av systemene.

I store kliniske forskningssatsninger og legemiddelutprøvningsprosjekter er avansert avbildningsutstyr ofte avgjørende for å dokumentere effekt av ulike behandlingsforløp. Ofte oppleves tilgang til oppdaterte radiologiressurser som en flaskehals. Det er dessuten avgjørende at MR, CT og PET-MR som benyttes innenfor innovasjon inneholder de mest moderne teknologiske løsningene og at man har tilgang til medarbeidere som har kompetanse til å benytte dette utstyret.

For å ta i bruk ny teknologi er det nødvendig med tverrfaglige team med høy kompetanse innenfor sine områder. I tillegg er det viktig å ha tilgang til og samarbeid med det globale forsknings- og utviklingsteamet til leverandør av denne typen utstyr, dersom man ønsker å bidra til utviklingen av fremtidens radiologiske løsninger og ønsker å få integrert tredjepartsløsninger (både hardware og programvare) i de ulike modalitetene.

Bidrar til å styrke nordisk og europeisk forsknings- og innovasjonssamarbeid

Det vil være åpning for å involvere flere akademiske og industrisamarbeidspartnere fremover. Gjennom ImTECH-infrastruktur, vil ulike miljøer få tilgang til nyutviklet avansert avbildningsutstyr og tverrfaglige ekspert-team, som kan bistå med teknologi og kompetanse i ulike innovasjonsprosjekter og kliniske studier. Norske industrisamarbeidspartnere vil få mulighet til å teste og utvikle nye løsninger i et internasjonalt miljø med studenter, stipendiater og forskere fra nasjonal og internasjonale akademiske institusjoner og internasjonale industriaktører. GE Healthcare planlegger å bruke senteret som sin europeiske test-site, der nye software- og hardware løsninger vil bli testet og evaluert før de tilbys for salg til det europeiske marked. Utvikling av robuste og mer standardiserte undersøkelsesprotokoller, kurs og workshops vi også være en viktig del av ImTECH-satsningen. Dette er et avgjørende ledd i tilrettelegging av pasientdata for forskning innenfor bildediagnostikk. Videre vil denne typen standardisering gi et konkurransefortrinn i markedsføring av helsedata overfor kommersielle aktører. Denne infrastrukturen vil bidra til å styrke nordisk og europeisk forsknings- og innovasjonssamarbeid innenfor avansert, radiologisk og nukleærmedisinsk avbildningsteknologi, big data og artificial intelligence løsninger. Dette vil også være viktig med tanke på fremtidige større europeiske infrastruktursamarbeid.

Kontaktperson: Anne Catrine Martinsen, email uxneti@ous-hf.no, mobiltelefon 99216566

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: