Tommel opp for klarspråk på www.psykose-bipolar.no

Tekst: Kristine Gjermundsen, TIPS Sør-Øst

I Språkrådets magasin «Statsspråk – Bladet for godt språk i staten» nr. 1 2018, får Klinikk psykisk helse og avhengighet, Forsknings- og utviklingsavdelingen ved TIPS Sør-Øst, hederlig omtale av hvordan det ble jobbet med språket i artiklene på nettstedet www.psykose-bipolar.no.

Les saken her

I tett samarbeid med pasienter, pårørende, klinikere og forskere har TIPS Sør-Øst utviklet nettportalen http://www.psykose-bipolar.no/. Innholdet er laget for pasienter som kommer til behandling for psykose eller bipolar lidelse i spesialisthelsetjenesten. Målet har vært å informere om det som er viktig for en person i en slik situasjon. Det å formidle håp og optimisme, og gi gode og støttende råd til pasienter og pårørende, har vært en rettesnor i arbeidet med de rundt 80-90 artiklene som er publisert.

Verktøy og metoder
Vi brukte ulike verktøy og metoder for å utforme et språk som kommuniserte tydelig til målgruppen. Det ble gjennomført intervjuer med pasienter og pårørende om nettvaner i forbindelse med det å bli syk samt en spørreundersøkelse om hvilke tema man kunne ønske å få dekket på en slik nettside. Over 200 svarte. Et idépanel bestående av personer med erfaring som pasienter i behandling for psykose og bipolar lidelse gav tilbakemeldinger på innholdet underveis.

Aha-opplevelser
Noen av tilbakemeldingene gikk på å ikke skulle bruke ordet alvorlig om psykisk sykdom. Det ble opplevd som stigmatiserende, med et totalt fravær av håp.Nettside+psykose+-+bipolar

Lesbarhet
Vi som utformet tekstene brukte mye tid på «inntoning» til et felles språk, og skrev fram en gjenkjennelig stil og tone i tekstene. Vi benyttet LIKS, et dataverktøy – en slags ordkalkulator – som analyserer lesbarheten i teksten din. Her er det snakk om grader av lesbarhet etter et utvalg kriterier, og vi bestemte oss for å legge oss på en LIKS på mellom 30 – 40. Dette indikerer at teksten er «Lettlest, som skjønnlitteratur eller ukeblader»

Et eksempel
«Hva er psykose?
En psykose er en forvirringstilstand der man kan oppleve ting som ikke er virkelige. Dette er uttrykk for det vi enkelt kan kalle feilkoblinger i hjernen.

Vi kan alle ha slike små feilkoblinger. Har du for eksempel opplevd at noen har ropt etter deg på gaten, men når du snur deg, er det ingen der?

Feberhallusinasjoner er også et uttrykk for noen av de samme feilkoblingene; du ser ting som ingen andre ser. Alle kan oppleve grader av dette.» (http://www.psykose-bipolar.no/)

Dette tekstutdraget har en LIKS på 30, som kategoriseres som «Veldig lettlest, som barnebøker». Alle forfatterne tok i bruk verktøyet, og det ble en interessant og lærerik måte å justere både klinisk språk og forsker språk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: