Vi kan hjelpe brukere av anabole steroider!  

SteroideLAB er en ny nettside som lar oss ta del i erfaringer fra tidligere brukere og pårørende om fysiske, psykiske og sosiale virkninger av anabole steroider. Siden er del av en kampanje som Steroideprosjektet ved Oslo Universitetssykehus står bak.

Steroideprosjektet er et nasjonalt kunnskapsutviklingsprosjekt ved Oslo universitetssykehus. Den nye kampanjen retter seg til fastleger, henvisere og annet helsepersonell som kommer i kontakt med brukere, for at de skal vite hvor de kan henvende seg med problemstillinger omkring disse pasientene. Tilsvarende skal flere brukere gjennom filmer og annet materiell få kunnskap om hvilken behandling som tilbys og hvordan behandling kan forløpe.

Brev til 4887 fastleger
Tidligere og nåværende brukere av anabole steroider har hatt behandlingsrett i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) siden 2014. Det er fremdeles et behov for å gjøre kjent at tidligere og nåværende brukere av anabole steroider med helseproblemer har rett til behandling. Mange vet ikke at ansvaret for å samordne hjelpen er plassert i TSB. Som en del av kampanjen får 4887 fastleger i Norge tilsendt en veiledende brosjyre til hjelp ved kartlegging, henvisning og behandling.

 

Christine+Wisløff
Christine Wisløff, prosjektleder

Eksperimenterer
– Kampanjen har fått navnet SteroideLAB fordi bruk av anabole steroider er som et eksperiment, sier leder for prosjektet Christine Wisløff. – Du vet aldri hvordan akkurat din kropp og psyke reagerer. Det er ikke slik at alle får alvorlige bivirkninger etter å ha brukt anabole steroider, men mange får helseproblemer eller blir avhengige som følge av bruken.

 

Mannehelse
Helseutfordringen knyttet til steroidebruk er primært et mannehelseproblem. Dette tas også opp av Ekspertsykehuset som i april har fokus på menn og helse. Mange menn oppsøker helsehjelp for sent. De vil helst ordne opp selv, og de kan underkommunisere eller bagatellisere sine helseplager.

– Dette kan også gjelde steroidepasienter, som i tillegg kan være bekymret for å oppsøke helsehjelp i frykt for stigmatisering og andre konsekvenser, ettersom dette er en lite kjent problemstilling, sier Chritsine Wisløff. – Samtidig opplever hjelpeapparatet å ha for lite kunnskap om hvilken hjelp og behandling de skal tilby.

Helsepersonell som får brukere i behandling, kan ta kontakt med oss i Steroideprosjektet for veiledning.

Les om behandlingsprogrammet av anabole-androgene steroider her.

Fakta
• Bruk av anabole steroider forekommer ikke bare i toppidrettsmiljøer. Helt vanlig ungdom kan bli fristet til å eksperimentere med kroppen. Konsekvensen kan være alvorlige helseskader som hjertelidelser, søvnløshet, depresjon og angst.

• Steroideprosjektet ved Oslo universitetssykehus tilbyr informasjonssamtaler til brukere om behandling. Både pårørende og brukere kan henvende seg til steroider@ous-hf.no  eller telefon  469 59 791.

• Til behandlere tilbyr Steroideprosjektet  håndbøker, informasjonsfilmer, artikler og annet kunnskapsmateriell.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: