Evaluering gir økt pasienttrivsel 

Tekst: Nasjonal kompetansetjeneste TSB

Hva er pasientens utbytte av behandlingsopplegget? Ved Seksjon for rus- og avhengighetsbehandling voksen evaluerer pasientene sin behandling hver fjerde uke.

Kronikken Å bli hørt på veien til rusfrihet i Dagsavisen 5. mars formidler erfaringer med  ordningen. Forfatterne er leder for avdelingens brukerråd Terje Jenssen, Espen Ajo Arnevik ved Nasjonal kompetansetjeneste TSB og Heini Ringel som var leder for seksjonen da systemet ble innført.

Systemet går ut på at pasienten sammen med sitt behandlerteam har monitoreringsmøter av behandlingen. Møtene ledes av en som ikke er involvert i selve behandlingen og pasienten kan ta med en venn eller pårørende.

Terje Jenssen satt i prosjektgruppen for innføring av milepælmøter og intervjuet pasienter. Han forteller i kronikken at det ikke var gjort i en håndvending å sette pasienten i førersetet for egen behandlingsevaluering.

– I behandling er du i en spesielt sårbar situasjon, der du kan føle deg avhengig av personalets goodwill. Derfor var det en stor fordel at milepælmøtene ved seksjonen ble ledet av en som ikke selv var involvert fra før, og at pasientene kunne ta med seg en pårørende, tillitsperson eller likeperson som støttespiller til slike møter.

Må være åpne for innspill
– Progresjonsmonitorering kan være krevende både for behandlerne og for pasientene. Alle bør være åpne for innspill som kan gjøre behandlingen bedre eller føre den inn på et bedre spor, sier Heini Ringel. Brukere som Bjørn Kvaal intervjuet for Nasjonal kompetansetjeneste etter innføringen sier:

– Både vi og behandlerne tar mer ansvar enn det vi er vant til fra andre behandlinger. I løpet av utprøvingen gikk andelen pasienter som droppet ut av behandlingen ned.

Fire behandlere deltar
Det tverrfaglige teamet rundt pasienter på «voksen» består av pasienten, psykolog, miljøkontakt, sosionom og lege som alle deltar i milepælmøtene. Før hvert møte oppgir pasienten tre av sine personlige mål hvor prosessen rundt ønskes drøftet, deltakelse i seksjonens grupper og fysisk aktivitet, symptombelastning, status med urinprøvetaking, og allianse med utgangspunkt i en kortversjon av Ward Atmosphere Scale (WAS).

Vil øke integritet og verdighet
Grunnpilaren i milepælsmetoden er å bidra til økt integritet og verdighet for den enkelte, styrke fokus på det som fremmer helse og at behandlingstilbudet skal være tilpasset pasientens egne ønsker og forventinger.

– Det må også være klart for alle parter hvilke endringer og utviklingsmål man har for behandlingsperioden, sier Ingunn Vatnøy i firmaet Conflux kompetanse som har utviklet metodikken bak milepælsmøtene.

– Gjør det lille ekstra
Etter seks måneder ble milepælmøter brukt hos 68 pasienter. Utviklingen i perioden er denne:
• Pasient-deltakelse i gruppebehandling: + 28 prosent.
• Behandler-tilstedeværelse i milepælmøtet: + 6,4 prosent.
• Generell trivsel blant pasienter: + 17 prosent.
• Pasientenes opplevde støtte og engasjement i avdelingen: + 23 prosent.

I løpet av utprøvingen gikk andelen pasienter som droppet ut av behandlingen ned.
Pasientevalueringer á la dette burde bli en obligatorisk del av de kommende pakkeforløpene, sier de tre i kronikken i Dagsavisen.

 

BildeMilepæl (3)
Seksjon for rus- og avhengighetsbehandling voksen ved Oslo universitetssykehus har tatt i bruk milepælsmøter. Det har gitt sterkere involvering av brukere og ansatte. Fra venstre prosjektleder Ingunn Vatnøy fra Conflux kompetanse, seksjonsleder Heini Ringel, prosjektkoordinator Ernst Kok, representant fra brukerrådet Terje Jenssen og psykolog Rebecca Saunes. (Foto: Bjørn Kvaal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: