Diana Solms hjelper OUS med å bli grønnere 

Oslo universitetssykehus skal gjøre sykehusdriften mer miljøvennlig. Sykehusets 13 miljøkoordinatorer gjør en viktig jobb ved å spre informasjon og være bindeledd mellom ansatte og ledelsen i dette arbeidet. Bli kjent med Diana, miljøkoordinator i Akuttklinikken.

Diana og Randi.jpg
Diana Solms (til høyre) gleder seg over at OUS skal miljøsertifiseres. Her er hun sammen med lokalt verneombud Randi Jane Eggum på Ullevål. Foto Elin B. Øvrebø

Norske myndigheter vil at alle helseforetakene i landet drives mer miljøvennlig fordi moderne sykehusdrift dessverre gir en del utslipp. OUS er Nord-Europas største sykehus og energiforbruket vårt tilsvarer energiforbruket til rundt 12.000 eneboliger. I tillegg produserer vi like mye avfall som 2.750 husholdninger.

Bruk av miljøledelsessystemet ISO 14001 vil gjøre sykehusene mer miljøvennlig, mener helse- og omsorgsdepartementet, som krever at sykehusene blir miljøsertifisert etter denne standarden. De fleste andre sykehusene i landet har allerede oppfylt dette kravet. OUS tar sikte på å bli miljøsertifisert i løpet av året.
Dette må vi få til!
Prosjektleder for miljøsertifiseringen er Nina Due. Hun får viktig hjelp fra miljøkoordinatorene ved hver av klinikkene på sykehuset. Deres oppgaver er å hjelpe klinikklederen med praktisk gjennomføring av lederansvaret og implementering av ledelsessystemet. De skal informere i klinikken om forebygging av forurensning, beskyttelse av miljøet og motivere de ansatte til å støtte opp om sykehusets arbeid for miljøet.
Diana Solms er miljøkoordinator ved Akuttklinikken. Hun mener det er på tide at sykehuset blir miljøsertifisert.

– Dette er et pålegg som regjeringen kom med for noen år siden. Både våre yngste pasienter, deres pårørende og ansatte har etterlyst lenge at sykehuset må bli mer miljøvennlig. De fleste av oss kildesorterer hjemme og da er det naturlig at en stiller spørsmålstegn hvorfor dette ikke legges bedre til rette for i OUS.  Vi er det eneste HF-sykehuset som ikke har gjennomført dette, så det er viktig at vi får dette til, sier Solms.

Tester ut mer plastsortering
Ved Akuttklinikken sorteres papp, papir, batteri og annet risikabelt avfall. Solms forteller at de ansatte ønsker å sortere mer, særlig plast.

– Hensikten er ikke sortere plast over alt, men der hvor det er mest av den; operasjonsstuer, post-operativ intensiv, intensiv og sterilsentralen. Vi hadde en pilot på en av operasjonsstuene på Ullevål før jul med innsamling av plast for å se om det er praktisk mulig å få til en slik ordning. I to uker sorterte vi plast i 100 liters gjennomsiktige og dyre sekker, forteller Solms og mener det må til enda en runde med testing før det blir bestemt hva som skal gjøres.

Hva er myk plast, egentlig?
– Jeg håper at vi får til en runde til med piloter på Ullevål og Rikshospitalet før sommeren. Jeg har stor tro på at en ny pilot vil gi oss svaret på hva som skal til for at vi lykkes med dette. Hvis vi får til dette, tror jeg de ansatte vil bli mye mer fornøyde, sier hun.
Generelt er ansatte veldig motiverte til å sortere mer, men noen er også frustrerte, påpeker Solms.

– Mange nivå1-prosedyrer er jo ukjente for folk. Hva er egentlig myk plast, for eksempel? Flere ansatte mener at det ikke er vits å sortere fordi de tror alt søppelet ender opp blandet fordi den blir hentet av den samme søppelbilen. Men slik er det jo ikke, sier miljøkoordinatoren.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: