En tydelig «stemme» for barns rettigheter!

Tekst og foto: Nina E. Gausdal Try

Uansett hvor liten du er så har du rettigheter. Dette budskapet er nå lett tilgjengelig på alle landets barne- og ungdomsavdelinger fordi Barnesykepleierforbundet har oversatt og tilrettelagt en utgave av Barnekonvensjonen i bannerformat.

Konvensjonen-del-1.jpg

– Dette er standarden for hvordan vi at barna på barneavdelingene skal ha det, sa Kirsti Egge Haugstad. Haugstad er leder for Barnesykepleierforbundet og barnesykepleier på barneovervåkning/intermediær på Ullevål, – det er vi voksne som har ansvar for at rettighetene holdes.

Terje,-Barneombudet-og-Kirsti-før-avduking.jpg

I stedet for at disse setningene står i dokumenter og rapporter som blir liggende i en skuff, gjør Barnesykepleierforbundet budskapet synlig og tilgjengelig. Her står det listet opp hvilke rettigheter premature, syke nyfødte, barn- og ungdommer har i møte med helsetjenesten, altså alle barn. Disse bannerne gir Barnesykepleieforbudet i gave til alle barne- og ungdomsavdelinger i hele landet

Tirsdag 15. mai ble bannerne høytidelig avduket og barneombud Anne Lindboe med på sermonien.

– Barn har rett til liv og utvikling, de har rett til god hjelp og til å bli hørt, også i sin egen behandling. Dette har vi lett for å glemme, sa barneombud Anne Lindboe ved avdukingen. Og legger til at da hun selv jobbet som barnelege ved OUS så snakket hun ofte til foreldrene, og glemte å snakke med barna.

Terje,-Barneombudet-og-Kirsti-.jpg
På bildet ser du fra venstre klinikkleder Terje Roowelt, barneombud Anne Lindboe og leder av Barnesykepleierforbundet Kirsti Egge Haugstad.

– Vi ønsker vise hvordan vi vil ha det, blant annet at barn har rett til å få behandling for smerter og lidelser selv om de ikke er i stand si det selv, og at barn har rett til å være redde og gråte når de har det vanskelig, sier Haugstad.

– Vi skal nå lage en strategi for å ivareta barn på sykehus, sa klinikkleder Terje Rootwelt og takket for at barns rettigheter nå blir mye mer synlig for alle.

Konvensjonen-del-2-jpg.jpg
FNs barnekomité
Norge må jevnlig rapportere til FNs barnekomité, som følger med på om forpliktelsene til Barnekonvensjonen etterleves. I 2017 ble de offisielle rapportene supplert med to skyggerapporter, en av dem var fra Forum for barnekonvensjonen, hvor Barnesykepleierforbundet var med å gi innspill. Rapporten pekte blant annet på at det må legges bedre til rette for at barn får ha foreldrene hos seg på sykehus og at de fortrinnsvis legges inn på egne barneavdelinger som er tilrettelagt for dem.

Hva er FNs barnekonvensjon?
Barnekonvensjonen er den første internasjonale menneskerettighetskonvensjonen som gir barn en spesiell juridisk status. Den stadfester at barn har menneskerettigheter, og krav på spesiell beskyttelse. Alle stater som har sluttet seg til barnekonvensjonen må følge det som står i den.

  • Konvensjonen slår fast at alle mennesker under 18 år er barn, og omfattes av barnekonvensjonen.
  • Alle land i verden, unntatt USA, har sluttet seg til barnekonvensjonen.
  • FNs barnekomité overvåker hvordan barn har det i landene som har sluttet seg til avtalen, og kommer med anbefalinger om hvordan de kan bedre barns rettigheter.
  • Barnekonvensjonen er basert på FNs erklæring om barnets rettigheter, som ble vedtatt 30 år tidligere.

Hva er Barnesykepleierforbundet?
Barnesykepleierforbundet er en interesse- og fagorganisasjon for spesialsykepleiere og sykepleiere som jobber med premature, syke nyfødte, barn-og ungdommer i spesialist og kommunehelsetjenesten. Den første faggruppen ble det dannet i 1949. De første sykepleieren som ble utdannet til sykepleiere til barn var i 1977. (Kilde Glimt fra sykepleiefaget historie, Fagbokforlaget)

Barnesykepleiere arbeider primært i nyfødtintensiv- og intensivavdelinger for større barn, barne- og ungdomsmedisinske avdelinger, kirurgiske barne- og ungdomsavdelinger, intermediær- avdelinger for barn og unge, barnemottak, poliklinikker og voksen- avdelinger med sengeplasser for barn. Avansert hjemmesykehus for barn, habiliteringsenheter, barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger og kommunehelsetjenesten inklusiv kommunale barneboliger.

Barnesykepleierforbundet arbeider kontinuerlig med anerkjennelse for premature, syke nyfødte, barn- og ungdommers rettigheter helsetjenesten. Tilgang og muligheter for utdanning i Barnesykepleie, krav om kompetanse på nyfødt, barne og ungdomsavdelinger. Faglig kvalitet og utvikling. Medlemmene er organisert i 17 lokalgrupper i Norge, og det er registrert ca 960 medlemmer.

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: