Å faste selv om man er syk kan være viktig for mange muslimer, men byr også på noen ekstra utfordringer.
Det er viktig at vi som helsepersonell åpner opp for samtale rundt disse utfordringene og sammen finner gode løsninger for pasienter som ønsker å faste, men som også ivaretar helsen.
Ramadam
Fastemåneden i Islam (ramadan) startet i år på 17.mai og varer i 4 uker frem til Id festen ca 15.06 (www.irn.no). Når det er Ramadan sent på våren som i år, er solen oppe mange flere timer enn det er mørkt. Muslimer som faster skal kun spise og drikke mellom solnedgang og soloppgang, i år er det ca 6 timer. Mange helsearbeidere ved OUS møter pasienter som ønsker å faste til tross for sin sykdom, eller har spørsmål til hvordan fasting og for eksempel medisinbruk kan kombineres. Fasten kan være en påkjenning for kroppen, særlig for personer med helseutfordringer.
Pasienter som møter særlige utfordringer kan være dem med behandlingstrengende diabetes, pasienter som tar viktige medisiner til faste tider på døgnet, akutt syke, gravide osv.
Anbefalinger fra Islamsk råd
Islamsk råd har følgende anbefalinger til akutt og kronisk syke: «Syke kan unnlate å faste i Ramadan hvis fasten kan forverre deres tilstand eller forlenge sykdomsperioden. Det samme gjelder for eldre som ikke er i stand til å gjennomføre fasten. Fastedagene må gjøres opp i ettertid, hvis det er mulig. Ved kronisk sykdom som gjør en permanent ute av stand til å faste, skal man bespise en fattig for hver dag man ikke faster.» Anbefalingene kommer fra Koranen og den muslimske tradisjonen (Sunnah).
Vårt hovedbudskap til helsepersonell er å snakke med pasientene og sammen finne gode løsninger for den enkelte. Det finnes gode råd til muslimer som ønsker å faste utarbeidet av Helsedirektoratet i samarbeid med Islamsk Råd Norge. Diabetesforbundet har grundig informasjon til både pasienter og helsepersonell i forhold til pasienter med diabetes som ønsker å faste, da dette byr på særskilte utfordringer. Sykehuset har også tilgang på muslimske samtalepartnere som kan være med å gi råd til den enkelte sammen med behandler for å finne gode løsninger. Se linker for mer informasjon.
-
- HelseNorge: info om ramadan og helse, ramadan og diabetes og kostholdsråd i forbindelse med ramadan. https://helsenorge.no/ramadan
-
- Diabetesforbundet: Råd og tips til pasienter med diabetes som ønsker å faste https://www.diabetes.no/helsepersonell/nyheter-for-helsepersonell/fasten-i-ramadan-ved-diabetes/
Legg igjen en kommentar