Tekst og foto Nina E. Gausdal Try
For første gang får helseforetakene innflytelse på utdanningenes innhold på nasjonalt nivå. Nå utarbeides det profesjonsspesifikke retningslinjer.

– Dette er en unik mulighet for oss til å kunne påvirke innholdet i utdanningen av fremtidens helse- og sosialarbeidere, noe som var lenge etterspurt og som åpner for å bringe teori og praksis enda tettere sammen, sier Matthias Baaske, fagdirektør helsefag.
Hvorfor nytt styringssystem
Retningslinjene er en del av et nytt styringssystem. Det nye styringssystemet har som mål at utdanningene selv, tjenestene og brukerne får økt innflytelse på det faglige innholdet i utdanningene. Retningslinjene skal også utformes i tråd med tjenestenes og brukernes kompetansebehov (kilde: Kunnskapsdepartementet).
Det er helt nytt å få så stor grad av innflytelse på utdanningenes innhold på nasjonalt nivå. OUS har hatt tre representanter med: Jarle Henriksen for sykepleierne og Herbjørg Råen og Karl Kristian Storvoll for radiografene. Alle representerer HSØ.

– Dette betyr en endring i hele styringssystemet for helse- og sosialutdanningene i Norge, sier avdelingsleder ved Kirurgisk avdeling for barn, Jarle Henriksen. – Det er fantastisk at vi i tjenestene nå får være med å bestemme innholdet i utdanningene, sier han.
De åtte utdanningene dette gjelder er i første omgang barnevernspedagog-, bioingeniør-, ergoterapeut-, fysioterapeut-, radiograf-, sosionom-, sykepleier-, og vernepleierutdanningen. Ca 1. desember kommer høringen for de øvrige 11 utdanningene; deriblant psykologi, medisin, ernæringsfysiologi og farmasi.
Deltakerne og arbeidet i gruppene
Deltakerne i programgruppene fra radiografene og sykepleietjenesten er utnevnt av RHF’ene og representerer hele spesialisthelsetjenesten. Programgruppene er likeverdig sammensatt med deltakere fra spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og fra utdanningsseksjonen.
Radiografgruppa har hatt med seg tre representanter fra OUS, Karl Kristian Storvoll og Herbjørg Råen som også representerer HSØ, mens leder av gruppa, Aud Mette Myklebust er nyansatt avdelingsleder for Brystdiagnostisk senter og representerer utdanningssektoren. Sykepleiergruppen har hatt med seg en representant fra OUS, Jarle Henriksen som også representerer HSØ.

Både radiografgruppen og sykepleiergruppen har jobbet med å spre informasjon om dette arbeidet både i utdanningsmiljø og i tjenestene, og de har fått verdifulle innspill underveis. De hatt flere møter med brukerrepresentanter og andre interesseorganisasjoner og fått innspill fra leder om hva de i dag mener er mangefult hos nyutdannede radiografer og sykepleiere og hva som bør prioriteres i de fremtidig læringsutbyttene.

– Det er flott og betryggende at vi i tjenestene får være med å bestemme innholdet i utdanningene på lik linje med utdanningsinstitusjonene. Vi vet hvilken hverdag de nyutdannede møter og hvilke krav vi stiller, og kan bidra med dette inn i arbeidet med utarbeidelse av nye retningslinjer, sier fagradiograf og studentansvarlig Herbjørg Råen.
Høringssvar
– Det er ønskelig at helseforetakene blir enige om et felles høringssvar for hver utdanning. Vi blir større grad hørt hvis vi er flere som mener det samme, sier assisterende utdanningsleder Kari

Raaum Hovde, som har ansvar for å koordinere den interne høringsprosessen for alle de åtte utdanningene, også opp mot HSØ.
Klinikkene er informert om høringen og har fått anledning til å spille inn fagpersoner til høringen. Helsefaglige rådgivere og de fagspesifikke nettverkene får en sentral rolle. Skulle det bli uenighet har OUS anledning til å sende inn sitt eget høringssvar, fordi både OUS og HSØ er formell høringsinstans. OUS skal ferdigstille høringssvar innen 14.6, så starter prosessen i HSØ.
– Det blir spennende å lese høringssvarene om vi har klart å synliggjøre hva som er sykepleie i dag, sier Henriksen.
– Nå gleder vi oss til resultatet av høringen, slik at vi kan få på plass et endelig resultat, sier Råen!
Les mer på regjeringens nettsider
Legg igjen en kommentar