Tekst og foto: Hedda Holt
Medisinsk simulering er en treningsform som er en del brukt i sykehuset. For at flere skal kunne gjennomføre slik trening må de som skal trene sine egne, trenes. Vi ble med på et train-the-trainer kurs.
Hvordan trener man en trener, eller en fasilitator, som det heter her? Det ble jeg invitert til å være med på.
Min del av kurset starter med en leksjon om kommunikasjon. Det skulle jo være enkelt for meg som kommunikatør, eller? En del av prinsippene er velkjent, men ved enkle eksempler får jeg lære ting som sier mye om hvordan man selv kan bli oppfattet. Nyttig i hverdagen, men veldig viktig for den som skal lede en øvelse, eller ikke minst en klinisk akuttsituasjon.
Kroppsspråk, tonefall og ordvalg kan være helt avgjørende. I mitt yrke betyr dette at jeg fremstår på en bestemt måte overfor dem jeg jobber med. Men for andre på sykehuset kan det i ytterste konsekvens være forskjellen mellom liv og død.
– Det er mange ting som er viktig for å være en god fasilitator. Man må lytte og være tydelig, vise sensitivitet, oppmerksomhet, man må både gjøre seg forstått og samtidig forstå.
I en stresset situasjon er dette spesielt viktig. Kanskje mener alle de har forstått en beskjed, men så har de likevel ikke det. Det handler om å ha en felles forståelse av begreper og at de blir gitt på en slik måte at de ikke kan misforstås.
Praktisk trening
Etter at deltagerne har blitt litt bevisste rundt kommunikasjon er det tid for praktisk trening i å være fasilitator for et scenario. To grupper innenfor psykisk helse og to grupper innenfor somatikk. Hovedpoenget er ikke hvordan selve scenariet løses, men hvordan arrangere det og hvordan debriefe etterpå.
Denne gangen skal teamene innen psykiatri trene på å håndtere en manisk pasient, mens for de somatiske teamene så er det stans som trenes.
For de psykiatriske teamene brukes det markører som fullstendig lever seg inn i rollen som henholdsvis blomsterhandler og elektriker, på en måte som gjør at det er vanskelig å la være å trekke på smilebåndet. Hele tiden med noen som observerer og leder øvelsen. Etterpå ser de hele forløpet på film og går gjennom det som har skjedd. Alt for å lære seg å lede en simulering.
Hos de somatiske gruppene er det noe mer dramatisk. En pasient har fått stans og teamet må jobbe sammen om resucitering. Her er forløpet fastlagt og teamene utfører sine oppgaver. Men målet er det samme. De skal lære seg å bli gode fasilitatorer.

Når ikke alt går som det skal
CRM, eller crisis resource management er også noe av det deltagerne skal lære seg. Uttrykket kommer fra flyindustrien, og har blitt overført til medisin. Dette handler om ikke-tekniske ferdigheter og har noen grunnprinsipper for individuell væremåte og teamarbeid. (Gaba mfl.)
Det brukes 15 CRM-prinsipper i bruk innen medisin, fem er beskrevet her:
- Ledelse og rollefordeling
- God kommunikasjon
- Fortløpende åpen vurdering av situasjonen
- God ressursbruk
- Tilkall hjelp tidlig
Etter at prinsippene er grundig gått gjennom blir gruppen delt opp i lag som sammen skal bygge en Legofigur på kort tid. De får bare se på figuren som står ute i gangen, og bare en kan gå ut og se på den av gangen, for så å forklare resten av gruppen hvordan det skal gjøres. I tillegg får de i løpet av oppgaven en ekstra person som ikke vet hva oppgaven handler om.
Etterpå blir det en kort gjennomgang av hva som skjedde, og hvordan gruppedynamikken fungerte, også baser på de fem CRM-prinsippene.
Om medisinsk simulering
Medisinsk simulering er praktisk trening for helsepersonell og omhandler alt fra individuell ferdighetstrening til flerfaglig teamtrening i akutte og komplekse situasjoner.
Treningen gir helsepersonell mulighet til å oppøve bedre kompetanse på pasientbehandling, uten at pasienten involveres i treningen. I simuleringen er pasienten en avansert treningsdukke eller en markør som responderer på den behandlingen som blir utført av deltagerne.
I medisinsk simulering tilrettelegges treningen slik at deltagerne møter pasientsituasjoner som er realistiske og passe utfordrende. Treningsformen oppleves derfor relevant og nyttig. Eksempler på mål for treningen kan være å oppøve bedre teknikk ved prosedyrer eller pasientsamtaler, innføring av nye retningslinjer eller at kursdeltagerne vil bli bedre på tydelig kommunikasjon og god samhandling.
Om train the trainer-kurs
Kurset følger anerkjente prinsipper inne medisinsk simulering og går over tre dager med 12-24 deltagere.
Kurset er basert på en kombinasjon av forelesninger, diskusjoner, gruppearbeid og simulering.
Undervisningen inkluderer:
- Introduksjon til medisinsk simulering
- Gjennomgang av de ulike fasene i medisinsk simulering
- Fasilitatorens rolle
- Voksenpedagogiske prinsipper
- Introduksjon til CRM, crisis resource management
- Hvordan lage scenario?
- Og til sist, men ikke minst: Praktisk trening som fasilitator
SimOslos fasilitatorer er skolert for å kunne trene andre, kurset i Danmark ved CAMES og overholder standarden til EU-sim.
Legg igjen en kommentar